Zwemstunt van Mathieu Bonne uitgesteld door slechte weer

Mathieu Bonne zit vol inspiratie voor (zwem)stunts. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Kamp Waes-deelnemer Mathieu Bonne (26) wilde woensdag de hele kustlijn afzwemmen, maar dat gaat niet door. De voorspelde storm gooit roet in het eten.

Volgens de huidige weersomstandigheden zou het te gevaarlijk worden voor Bonne. “De Noordzee is al geen gemakkelijke zee om in te zwemmen. Als ze woensdag dan ook nog eens storm voorspellen, dan zie ik mezelf niet vertrekken”, vertelt Matthieu in een eerste reactie. “Uiteraard ben ik teleurgesteld. Ik had me vastgepind op die datum, maar het is natuurlijk niet het einde van de wereld. Ik verwacht toch te kunnen vertrekken voor het einde van deze maand.”

Geen risico’s

Ook vorig jaar, toen Matthieu het kanaal zou overzwemmen, moest hij elf dagen wachten alvorens te kunnen vertrekken. Uiteindelijk slaagde hij in zijn opzet en ook nu is hij vastbesloten. “De omstandigheden moeten bij deze opdracht ideaal zijn”, gaat Matthieu verder. “Ik wil geen enkel risico nemen. Daar heb ik te hard voor getraind de laatste maanden.” Matthieu zwom op 16 augustus van Nieuwpoort naar De Haan en terug, goed voor 15 uur en 54 kilometer zwemmen. “Dat was goed voor een tocht van 54 kilometer”, glundert Matthieu. “Het was een soort test. Noem het een generale repetitie voor wat komt. Ook mijn begeleidingsteam was mee. Op die manier konden we de laatste ‘foutjes’ de wereld uit helpen. Alles is goed verlopen en ik ben er dan ook klaar voor.”

Ik sta te popelen om eindelijk te doen waar niemand ooit in slaagde: de hele kustlijn afzwemmen

Ondanks het feit dat Matthieu klaar is voor de stunt van zijn leven moet hij wel zijn watergevoel onderhouden. “Daarnaast moet ik mijn spieren onder spanning blijven zetten. Anders zijn alle voorafgaande trainingen een maat voor niets geweest en moet ik terug herbeginnen. Maar zover laat ik het niet komen. Ik blijf verder trainen en kijk vooral uit naar het startschot. Ik sta te popelen om eindelijk te doen waar niemand ooit in slaagde: de hele kustlijn afzwemmen.”

De stunts van Matthieu

In 2017 beklom Matthieu de Mont-Blanc, de hoogste top van de Franse Alpen. De Mont Blanc is 4808,73 meter hoog, sneeuw inbegrepen. Daarna volgde in 2018 de Marathon des Sables, een zesdaagse ultraloop van ongeveer 245 kilometer in de woestijn van zuid-Marokko. De Marathon des Sables wordt gelopen in zes etappes en wordt beschouwd als de zwaarste voettocht ter wereld. Het kwik kan tijdens de wedstrijd gemakkelijk de 40 graden bereiken. Matthieu wordt uiteindelijk 248ste van meer dan 1.000 deelnemers. Datzelfde jaar nog beklom Matthieu de Matterhorn, op de grens van Zwitserland met Italië. De top van de Matterhorn ligt op 4478 meter hoogte. Bij de beklimming van de berg kwamen al meer dan 500 mensen om het leven, maar Matthieu bracht de beklimming tot een goed einde. Op het einde van het jaar volgde dan ook nog eens de Iron Man in Hawaï.

Nog meer stunts!

Maar dat was allemaal nog niet genoeg voor de Bredenaar. 2019 beloofde opnieuw een jaar vol stunts te worden. In 2019 zwom hij het kanaal over na zes maanden trainen. Hij deed er welgeteld 12 uur en 47 minuten over. In mei van dit jaar volgde dan zijn eigen ‘Ronde van België’. Matthieu reed in vier dagen het hele land rond met zijn fiets. Hij legde maar liefst 1.224,7 kilometer af, goed voor vierenhalf keer het parcours van de Ronde Van Vlaanderen. Hij zat daarvoor meer dan 53 uur in het zadel. Enkele weken geleden beklom hij ook nog de Eiger, een berg van 3970 meter hoog in Zwitserland. De Eiger staat erom bekend de gevaarlijkste route te zijn van Europa.

“Waarschijnlijk niet”, lacht Matthieu, als we hem vragen of hij er na zijn zwemtocht van 67 kilometer mee ophoudt. “Ik zit nog boordevol uitdagingen. Wat de volgende wordt? Daar ben ik zelf nog niet uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier