West-Vlaamse zwemmers leveren mooie prestaties op Zomercriterium

ROSC uit Oostende onder leiding van hun coaches Brian Ryckeman en Rik Valcke behaalde in totaal zeventien medailles. © (Foto GF)
Redactie KW

Het voorbije weekend trokken enkele honderden zwemmers naar het Olympisch Zwemcentrum Wezenberg in Antwerpen om er de finales van het Belgisch Zomercircuit te betwisten. Dit werd aanzien als een officieus nationaal kampioenschap.

De Koninklijke Belgische Zwembond besliste om de Belgische kampioenschappen van deze zomer in Charleroi en Antwerpen naar gelang de leeftijd omwille van corona te schrappen. In de plaats kwam een zomercriterium waar de zwemresultaten van enkele preselectiewedstrijden werden samengevoegd en de beste acht of zestien kwalificatietijden per leeftijdsjaar of per leeftijdsgroep werden uitgenodigd voor de finales die het voorbije weekend plaatshadden.

Er was de aanwezigheid van een groot aantal West-Vlaamse clubs. Hun leden zorgden voor knappe zwemprestaties en heel wat podiumplaatsen. Binnen de top tien van de zwemmers met het grootste aantal gouden medailles is er Thijs Van Cleven uit Oostkamp. Hij was in de categorie 16 jaar goed voor vier gouden medailles, in vlinderslag op de 50, 100 en 200 meter en op de 100 meter vrije slag. Zijn club, De Brugse Zwemclub (BZK), behaalde onder leiding van trainer Stefaan Obreno vijftien medailles.

Lowie Pattyn (11 jaar) van de Lichterveldse Zwemclub zette een knappe prestatie neer en won drie keer goud: op de 100 en 400 meter vrije slag en de 100 meter vlinderslag. Op de 100 meter rugslag was er het brons voor de jonge zwemmer. Anaïs Delrue (ROSC) zwom bij de 13-jarigen twee keer naar goud en drie keer naar zilver. De club uit Oostende onder leiding van hun coaches Brian Ryckeman en Rik Valcke was in Antwerpen goed voor in totaal zeventien medailles en vier nieuwe clubrecords.

Bas Claerhout (Izegemse Krekel Zwemmers) behaalde drie maal een eerste plaats en twee maal een tweede plaats. Elise Decaesstecker (17-18 jaar, ZB) uit Kortemark kon tevreden zijn met twee gouden en een zilveren medaille. Jasper Aerents, aangesloten bij BZK, veroverde bij de senioren een gouden en een bronzen plak. Verder waren er medailles voor onder andere Lente Lazou (Gold), Camille Bouden (ZB), Matice Provoost en Lotte Vanhauwaert (ROSC), Edith Mattens (KZK), Emma Dekervel (Iswim) en Indra Vandenbussche (BZK). Zij moest op diverse afstanden rekening houden met toppers als Jade Smits en Kimberly Buys. De Brugse zwemster keert overigens deze maand terug naar de Verenigde Staten om daar haar studies in combinatie met sport verder te zetten.

Bij de senioren waren er enkele finales waar provinciegenoten streden voor een eerste plaats. Op de 400 meter vrije slag was Mattens in 4:26’42” sneller dan Bouden (4:30’42”). Die laatste finishte op haar beurt op de 200 meter vrije slag in 2:05’80” en kwam zo millimetersprint eerder dan Vandenbussche (2:05’96”). Karo Bourgois (De Dolfijnen Middelkerke) toonde zich tenslotte op de 400 meter wisselslag met een tijd van 5:10’26 ruim anderhalve seconde sneller dan Mattens. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.