Thijs Van Cleven en Elise Decaesstecker naar EJK zwemmen

Thijs Van Cleven hoopt in de eerste plaats op het EJK zwemmen ervaring op te doen.© AC
Thijs Van Cleven hoopt in de eerste plaats op het EJK zwemmen ervaring op te doen.© AC
Redactie KW

Vanaf dinsdag 6 juli tot en met zondag 11 juli heeft in Rome het Europees kampioenschap zwemmen voor junioren plaats. Met Thijs Van Cleven uit Oostkamp en Elise Decaesstecker uit Kortemark zijn twee West-Vlamingen geselecteerd.

Omdat er omwille van corona niet voldoende zekerheid was dat het EJK kon plaatsvinden duurde het ook wat vooraleer de nationale selectie werd bekendgemaakt. Op de 100 meter en 200 meter vlinderslag is er in Rome een deelname van Thijs Van Cleven. Elise Decaesstecker (16) doet de 100 meter rugslag. Voor de 15-jarige Van Cleven is het als zwemmer zijn tweede buitenlands tornooi.

De Oostkampenaar staat op de 200 meter vlinderslag nu al tweede op de Europese ranking in zijn leeftijdscategorie en wordt binnen zijn club BZK als een groot talent aanzien. Hij wordt familiaal en in Brugge sportief goed omringd, met als trainers Stefaan Obreno en Stefaan Maene. Binnen de federatie is er nog Sven Verschoren. Mathias Van Breusegem van zwemclub First in Zottegem, waar Sander Talloen actief is, ging er een externe coach mee op stage.

Thijs verbaasde eerder dit jaar vriend en vijand op een meeting in Antwerpen en finishte in 2:04’62”. Een verbetering van zijn besttijd met bijna 4 seconden. Als klap op de vuurpijl verbrak hij ook het 20 jaar oude provinciaal record van ex BZK’er en Olympisch zwemmer Mathieu Fonteyn (die 2.06:34 zwom in een 25m bad). Tevens zou deze tijd voldoende zijn om deel te nemen aan het EYOF, het European Youth Olympic Festival, maar door de bekende coronaperikelen werd dit tornooi voor deze zomer afgelast. “Die tijd bleek ook voldoende voor deelname aan het komende EJK. Daar was de limiet nog een seconde sneller. Die heb ik niet behaald, maar Sander Talloen en ikzelf werden toch door de federatie geselecteerd”, weet Van Cleven.

Voor de jongens van 15 tot 18 jaar was de limiet op de 200 meter vlinderslag 2:03’96” om aan het EJK te kunnen deelnemen. “Ik deed er 2:04’62” over. In Rome ga ik ook de 100 meter vlinderslag zwemmen.” Net als Elise Decaesstecker (Zwemvereniging Bruinvissen Diksmuide) kwam Thijs in april in Nederland in actie op de Eindhoven Qualification Meet (EQM) en dit ter voorbereiding van het Europees kampioenschap voor junioren (EJK).

Beide West-Vlaamse zwemmers zijn met de Vlaamse groep die naar Rome trekt pas terug van een buitenlandse stage in Malaga. De Waalse EJK-gangers trokken naar Sicilië. Thijs Van Cleven komt in de Italiaanse hoofdstad in actie als een eerstejaars junior en heeft als tegenstanders gasten die twee jaar ouder zijn. “Op een specifieke plaats mik ik niet. Het is vooral de bedoeling om daar zeer veel ervaring op te doen. Het is uit dat soort wedstrijden dat ik veel kan leren. En zo’n groot tornooi is voor mij de eerste keer”, besluit Van Cleven die zijn aantal ochtendtraining voor aanvang van school volgend jaar van twee naar drie ziet vermeerderen.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.