Oostendse slaagt in poging om kanaal over te zwemmen

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Oostendse die al enige tijd in Humbeek woont, koos dinsdagmorgen het koele zeewater in Dover om 6 uur lokale tijd, voor een tocht van 34 kilometer richting Calais.

Dinsdagmorgen om 6 uur lokale tijd sprong de 50-jarige jeugd- en kinderpsychiater in het koele zeewater voor de kust van Dover. Ze wil de eerste Belgische vrouw worden die sinds lang het Kanaal overzwemt. Haïke woont dan wel in Humbeek, nabij Grimbergen, haar roots liggen in Oostende, waar ze ooit als strandredder werkte. Haar papa woont nog steeds in de badstad en zelf verblijft ze er ook geregeld. Haïke wordt begeleid door de ‘Sea Leopard’, de boot van Stuart Gleeson, een Engelsman die ervaring heeft met Kanaalzwemmers. De zeewatertemperatuur bedraagt momenteel 17,5 graden.

De Brit Matthew Webb is voor zover bekend de eerste die zonder hulpmiddelen het Kanaal over zwom. Dat gebeurde op 25 augustus 1875. Hij zwom in bijna 22 uur van Dover naar Calais, goed voor een afstand van 34 kilometer. Sindsdien zijn er ongeveer 2.500 pogingen geweest. Een op twaalf was succesvol. In 1926 zwom de eerste vrouw het Kanaal over. Het was de Amerikaanse Gertrude Ederle die de kust van Frankrijk bereikte in 14 uur en 31 minuten. Het record is in handen van de Australiër Trent Grimsey, die op 8 september 2012 in amper 6.55 uur van Dover naar Calais zwom.

Haïke is in haar poging om het Kanaal over te zwemmen geslaagd. Ze zwom 51 kilometer in 14 uur en 51 minuten en is daarmee de eerste Belgische vrouw die daarin slaagt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.