Nieuwe Zwemschool Brugge Damme een groot succes

Het Interbad: een van de zwembaden van de nieuwe zwemschool Brugge Damme. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De nieuwe ‘Zwemschool Brugge Damme’ is van start gegaan in de zwembaden Jan Guilini, Interbad en KTA Brugge. “Door het grote aantal inschrijvingen kan er van een groot succes gesproken worden”, zeggen de Brugse sportschepen Franky Demon en zijn Damse collega Christoph De Sutter.

De voorbije weken was er nogal wat ongenoegen en onrust bij jonge Brugse en Damse ouders, omdat private zwemleraren van zwembadenexpoitant Farys geen zwemlessen meer mogen geven in Jan Guilini, Interbad en KTA Brugge. Om de lange wachtrijen af te bouwen en iedereen de kans te geven te leren zwemmen nam Farys, samen met steden Brugge en Damme, het initiatief om de ‘Zwemschool Brugge Damme’ op te richten.

Kansengroepen

De zwemschool wordt georganiseerd door de Koninklijke Brugse Zwemkring, in samenwerking met de Vlaamse Zwemfederatie. Concreet starten in de zwembaden Jan Guilini, Interbad en KTA Brugge vanaf deze week lessenreeksen watergewenning, leren zwemmen, vervolmaking en lessen voor volwassenen. Er is een aanbod uitgewerkt voor alle leeftijden en niveaus met ook specifieke aandacht voor bijzondere doelgroepen en kansengroepen.

“Een aanbod dat nodig was”, klinkt het bij schepen van Sport Franky Demon. “Tot nu toe zijn er al 317 inschrijvingen. Deze nieuwe zwemschool biedt toegankelijke, transparante en betaalbare zwemlessen aan.”

Niet betaalbaar

“Kunnen zwemmen is een leerlijn binnen het basisonderwijs”, voegt schepen van Sport van de Stad Damme Christoph De Sutter toe. “Voor heel wat ouders is, in de huidige omstandigheden, buitenschools zwemonderricht niet betaalbaar. Een taak van het stadsbestuur is net om maatschappelijke noden in te vullen en een vrijetijdsaanbod toegankelijk te maken voor iedereen.”

“Ik ben ervan overtuigd dat het feit dat de tarieven uiterst democratisch zijn bijgedragen heeft aan het hoge aantal inschrijvingen”, benadrukt Franky Demon nog. “Er worden daarnaast ook Sport AXI-bonnen aanvaard en uiteraard hebben alle deelnemers recht op de tegemoetkoming vanuit het ziekenfonds in het kader van de gezondheidszorg.”

“Dat het aanbod hoognodig was is eigenlijk nog een understatement”, laat Farys via zijn woordvoerder weten. “Want zeker het Interbad is ongelooflijk snel volgelopen. Zodat zelfs daar voor de reeksen waterwennen en overleven al wachtlijsten aangelegd zijn. Voor Jan Guilini en KTA Brugge zijn er wel nog plaatsen vrij.”

“De nieuwe zwemschool biedt 101 lessen aan op wekelijkse basis waaronder ook lessen in kleinere groepen. Wekelijks is er de ruimte voor 700 kinderen en volwassen om van zwemlessen te genieten.”

25 lesgevers

Er worden meer dan 25 lesgevers ingezet die door regio-, zwembad en kwaliteitsmanagers constant worden gestuurd. Bovendien is er ook een zeer uitgebreide en permanente vorming voorzien voor alle lesgevers.

De zwemschool wil in de toekomst ook een samenwerking aangaan met een externe partner om te voorzien in zwemmen voor bijzondere doelgroepen zoals G-zwemmen en zwemmen voor kinderen met extreme waterangst,….

“Het oprichten van één overkoepelende zwemschool maakt de communicatie in de publieke zwembaden zeer eenvoudig en duidelijk. En het laat de Steden Brugge en Damme ook toe om nauwgezet te evalueren en de vooropgestelde kwaliteit te controleren. Kortom, een betere publieke dienstverlening in samenwerking met externe partners”, benadrukt Franky Demon.

Inschrijven bij de Zwemschool Brugge Damme voor de volgende lessenreeksen die in januari 2022 van start gaan kan opnieuw vanaf 15 september via www.zwemschoolbruggedamme.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.