Katrien Delaender en Ben Rutten zijn snelste vaartzwemmers in Damme

Het podium na de 10 kilometer in Oostkerke. © GF
Redactie KW

Ondanks de goedkeuring van de bevoegde instanties verstoorden blauwalgen in de Damse Vaart vorig jaar op het laatste moment de organisatie van het vaartzwemmen in Oostkerke. Zaterdag kon er na een jaar afwezigheid opnieuw gezwommen worden. Tot groot jolijt van de deelnemers.

Jaarlijks organiseert Triathlon Club Damme het Vaartzwemmen in de Damse Vaart ter hoogte van Oostkerke. Het evenement dat al meer dan tien jaar bestaat, lokt over de jaren heen zwemmers vanuit alle delen van het land, zelfs uit Nederland.

Dit jaar was iedereen uiteraard geprikkeld. In totaal 225 inschrijvingen, een zeldzame zomerse dag en ambitieuze zwemmers waren de ingrediënten voor een geslaagde 14de editie van het vaartzwemmen.

Er kon gekozen worden uit een wedstrijdgedeelte van zeven, vijf of drie kilometer. Als recreant was er de mogelijkheid om drie, twee of een kilometer te zwemmen. Door de matige zomer was de watertemperatuur met om en bij de 18 graden eerder frisjes. Hierdoor werd menig zwemmer verrast bij hun duik in het water. Maar iedereen bereikte met een voldaan gevoel de finish.

Ben Rutten

De deelnemers aan de langste afstand vertrokken aan de Siphon richting Hoeke en terug naar Oostkerke. Hier zwom Ben Rutten bij de mannen de scherpste tijd: 1:34’08”. De lange afstandzwemmer was in 2019 ook in het Brugse te gast, waar hij de snelste was tijdens de 5 km op de Brugse Zwemdoortocht die dit jaar plaatsheeft op zaterdag 4 september.

Bruggeling Kaz Verstraete, zoon van journalist en VRT- nieuwsanker Lieven Verstraete en Martine Dehaese, deed in het verleden aan triatlon en duurwedstrijden en is nu hoofdcoach en eigenaar van Nevernotmoving Coaching en Functional Training in Sint-Kruis. Hij finishte nabij de brug in Oostkerke als tweede op ongeveer acht minuten van de winnaar. Wim Vande Casteele werd derde.

Bij de dames ging de winst naar de Brugse zwemster Katrien Delaender. Zij won twee jaar geleden en eerder zwom zij tijdens deze wedstrijd op andere afstanden veelal de snelste tijd. Ze finishte zaterdag na 7 kilometer tussen de twee eerste mannen in met een tijd van 1:39’48”.

Oceanman in Benidorm

“Ik ben super tevreden”, glimlacht ze. “De laatste kilometer woog wat door. Het liep wat mis bij het nemen van mijn gel halverwege de wedstrijd, maar voor het overige is alles zeer vlot verlopen, alhoewel ik vond dat er toch redelijk snel gestart werd.”

Delaender, werkzaam in WZC Van Zuylen in haar woonplaats Sint-Kruis, neemt op 4 september nog deel aan de 1 en 3 kilometer in Brugge, de Zwartepolder Zeezwemtocht in Breskens op 10 september. “Daarna vertrek ik in oktober voor een Oceanman in Benidorm van 10 kilometer. Verder dit jaar staat er voor de masters geen BK gepland.” Dawn Versluys werd in Oostkerke op de 10 kilometer tweede dame en Shauni Naert eindigde als derde.

Henri Kockx zette bij de mannen met 1:04’40” op de 5 kilometer de beste tijd neer en had een ruime voorsprong op Jordi Vanpoucke. Jean-Paul Mys werd derde. Louise Lammens werd in 1:04’24” eerste dame en zwom zelfs sneller dan Kockx. Zij had aan de finish maar liefst 23 minuten voorsprong op Natalie Coomans. Jessica Van Damme werd derde.

De afstand van 3 kilometer werd gewonnen door Elias Ares voor Charles Wattiez en Bas Claerhout. Justine Van Parys was de snelste dame voor Ofelia Schillewaert en Eline Dardenne.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.