Elise Decaesstecker zwemt wedstrijd van het jaar op EJK

Elise Decaesstecker hoopt woensdag op het EJK een finale te zwemmen.© gf
Elise Decaesstecker hoopt woensdag op het EJK een finale te zwemmen.© gf
Redactie KW

In Rome heeft tot met zondag 11 juli het Europees kampioenschap zwemmen voor junioren plaats. Elise Decaesstecker (16) uit Kortemark zwemt er woensdagmorgen de 100 meter rugslag. Voor haar wordt het de eerste wedstrijd in een openluchtzwembad.

Elise Decaesstecker (Zwemvereniging Bruinvissen Diksmuide) zwemt al sinds haar vijfde. Ze ruilde een vijftal jaar geleden de zwemclub in Oostende voor die in Diksmuide. Ondertussen is ze actief binnen de Topsportschool in Antwerpen. Rugslag is haar favoriete discipline. Ze behoort in haar leeftijdscategorie tot de absolute Vlaamse top. In 2019 nam ze al deel aan het Europees Jeugd Olympisch Festival (EJOF) in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Dit jaar wist ze zich in februari op de 100 meter rugslag te kwalificeren voor het Europees kampioenschap voor junioren (EJK). Ze zwom haar limiet in de tijd van 1:03’34”. Nadien nam ze deel aan de Eindhoven Qualification Meet en volgde er een zware trainingsperiode in voorbereiding van het EJK waarin ze heel goede trainingstijden zwom.

Harde trainingen

Met de Vlaamse delegatie deed ze nadien in aanloop naar Rome met het Vlaamse deel van de EJK-selectie een stage in Malaga. “We hebben daar vooral korte, harde trainingen gedaan. Met de focus op de onderdelen van de 100 meter rugslag: openingstempo en backhandspeed om zoveel mogelijk een wedstrijd deels na te bootsen, om dit dan op het EJK samen te brengen”, vertelt Elise die in Rome aan de slag gaat in een zwembad in open lucht. “Voor mij is dat iets nieuws. In ons land zijn er in die zin niet zoveel mogelijkheden. Daarom zijn we ook op stage geweest naar een verblijf met een buitenbad, om ons daar toch een beetje op te kunnen voorbereiden.”

De coronamaatregelen in Rome zijn overigens heel streng. “We mogen enkel op onze hotelkamer zijn of in het zwembad of in de bus daar naar toe. We verblijven echt wel binnen een afgesloten gemeenschap.”

Maandag en dinsdag kon Elise in Rome loszwemmen. Woensdag is voor haar de grote dag. “Ik heb er echt wel zin in. Ik heb er een heel jaar naar toegewerkt. Vorig jaar wilde ik er al staan, in Engeland. Maar toen werd het EJK wegens corona afgelast. Mijn doelstelling is altijd om zo hoog mogelijk te geraken. Mijn ultieme doel is ooit op een podium te staan. Het realistische doel is een finaleplaats en dat zit er wel in.”

Knokken

Elise heeft ondertussen een deel van haar tegenstanders ontmoet. Zo zijn er enkele die er twee jaar geleden in Bakoe al bij waren en er zijn de twee Belgische tegenstanders, de jongere Fleur Verdonck (ZGeel) en Roos Van Otterdijk (DMB). “Het zijn goede vriendinnen en trainingsbuddies. Woensdag wordt het dan een beetje een competitie tussen ons. Knokken binnen de Belgische ploeg, ook al omdat er maar twee zwemsters per land naar de halve finales mogen.”

Afhankelijk van haar prestatie weet Elise of ze zondag in Rome nog eens in actie komt tijdens de 4×100 meter aflossing wissel bij de dames. Dat zal afhangen wie het snelste zwemt. Na het EJK neemt de West-Vlaamse een paar dagen rust om zich dan te focussen op het BK. Dat is deze zomer in een andere formule, met selectiewedstrijden op 24 en 25 juli. De week erna hebben de finales plaats. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier