Brugse roeier Pierre De Loof in Luzern voor een Olympisch ticket

Pierre De Loof: “In Luzern is het onze enige kans om deel te nemen aan de Spelen.”© Belga
Pierre De Loof: “In Luzern is het onze enige kans om deel te nemen aan de Spelen.”© Belga
Redactie KW

Pierre De Loof (Koninklijke Roeivereniging Brugge) is samen met Gentenaar Ruben Claeys in Zwitserland om er komend weekend in Luzern in dubbeltwee deel te nemen aan de laatste Olympische kwalificatieregatta. “Het zal er zeker moeten op zijn als we bij de eerste twee willen eindigen”, beseft de Bruggeling.

Op het voorbije Europees kampioenschap in het Italiaanse Varese werden de Belgian Sharks dertiende in een deelnemersveld dat bijzonder hoog lag. Pierre De Loof en Ruben Claeys kenden in hun herkansing pech tijdens de loting en eindigden zo in de C-finale. Een plaats in de halve finale zat er zeker in want ze finishten in hun herkansing op een seconde van Polen, dat uiteindelijk in de A-finale de top vijf haalde. “Met enkele sterke koersen en toch weer een grote stap dichter bij de wereldtop hebben we daar veel vertrouwen getankt met het oog op Luzern”, vindt De Loof.

In Varese had in dubbeltwee het merendeel van hun tegenstanders reeds een Olympisch ticket op zak. Zij zullen er dus niet bij zijn op de Rotsee. De twee snelste duo’s in Zwitserland mogen naar Tokio. De Loof en Claeys zullen wel rekening moeten houden met de concurrentie, ook van buiten Europa.

De opwinding neemt toe, net als de spanning in Luzern. In dubbeltwee zijn er maar liefst achttien landen die deelnemen. De meeste combinaties zijn nieuw, met toch een paar interessante duo’s, zoals de Italianen Niels Torre en Luca Chiumento. Torre is de Europese zilveren medaillewinnaar bij de lichtgewichten in skiff. Chiumento behaalde eveneens een tweede plaats in een andere bezetting. Uit Australië zijn er David en Campbell Watts, vierde op het WK in 2019. Uit Tsjechië zijn er de ervaren roeiers Jakub Podrazil en Jan Cincibuch. Zij werden twee weken geleden vijfde tijdens de eerste Wereldbeker roeien.

Goede stage achter de rug

Zaterdagmorgen hebben de reeksen plaats, in de namiddag de herkansingen. Op zondag zijn er kwart- en halve finales en maandag de A-finale. Ondanks het enorme sterke deelnemersveld achten De Loof en Claeys zich niet kansloos en hopen ze op het elan van hun EK door te gaan. “Alle voorbereiding verliep goed en ondanks het wat mindere weer van afgelopen week hebben we toch een goede stage achter de rug in Hazewinkel”, klinkt De Loof vanuit Luzern.

“Wat de kansen betreft is het wat moeilijk in te schatten. Er zijn toch wel wat ploegen van ons niveau. Dit is onze eerste en ook enige kans om ons voor Tokio te kwalificeren”, beseft De Loof.

Indoor wereldkampioen en Container Cup-winnaar Ward Lemmelijn uit Tienen is de andere Belg die in Luzern in skiff een gooi doet naar een Olympisch ticket.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier