Brugse kampioenen in open water bekend

Karlien De Waele won het Brugs kampioenschap in vrije slag. © ACR
Redactie KW

De Brugse IJsberenkring (BYK) organiseerde zaterdag in en rond de Langerei de traditionele Brugse Zwemdoortocht met als nieuwigheid het Brugs kampioenschap open water.

De Brugse Zwemdoortocht staat al jaren garant voor een uniek zwemparcours, namelijk in de reien van de historische stad Brugge. Deze organisatie kon na het coronajaar 2020 opnieuw rekenen op een ruime belangstelling uit zowel binnen- als buitenland, met opvallend veel Nederlanders.

Provinciaal kampioenschap

Tussen de Gistfabriek en de Carmersbrug konden de deelnemers in open reeksen drie of vijf keer het traject van duizend meter zwemmen, goed voor het provinciaal kampioenschap. Voorts waren er wedstrijden voor de competitiezwemmers over een afstand van 1.000 meter in twaalf verschillende leeftijdscategorieën en of disciplines.

Gevolgd door de zwemjogging of vier wedstrijden die overigens beslisten over het Brugs kampioenschap open water. Alle zwemmers woonachtig in Brugge konden daar bij de dames of heren in schoolslag of vrije slag aan meedoen.

Ironman Hamburg

In vrije slag ging de Brugse titel naar Rune Van Lersberghe voor Bruno Chinitor. Die laatste, uitbater van het bekende café Vlissinghe en secretaris bij de Lange Reizwemmers, had nog maar net zijn eerste Ironman in Hamburg achter de rug.

“Ik deed die in 11u35’. Beter zou ik niet kunnen. En deze wedstrijd is leuk. Het voelde koud aan bij het in het water gaan, nadien was het best aangenaam.”

Viven triatlon Damme

Bij de dames in vrije slag ging de zege naar Karlien De Waele. De triatlete had met 14’43” een ruime voorsprong op Tine Vandaele (16’21”). Toch was ze onder de indruk bij het verkrijgen van de Brugse beker.

“Ik dacht ik doe gewoon eens mee voor het plezier, want volgende week start ik met een trio in de Viven triatlon in Damme. Het was toch al even geleden dat ik in open water zwom, al ken ik dit parcours wel goed doordat we hier geregeld met de club zwemmen.”

Brugs kampioenschap

Het water in de Langerei was iets meer dan negentien graden warm. Voor de deelnemers die een wetsuit aanhadden was dat perfect. In schoolslag kregen Stijn De Kesel en Mireille Verduyn van de organiserende IJsberen de Brugse beker overhandigd.

Stijn De Kesel kreeg in schoolslag de Brugse trofee overhandigd.
Stijn De Kesel kreeg in schoolslag de Brugse trofee overhandigd. © ACR

“Dat zoiets als een Brugs kampioenschap gehouden wordt is zeer incentief”, vindt Stijn die sneller was dan Xander Thuyn. “Onderweg heb ik vooral gekeken dat er geen andere Bruggeling voor mij zwom. Het is leuk, want deze morgen deed ik hier ook al drie kilometer, zij het in een minder goede tijd. De omstandigheden nu waren beter. Ik kon veel meer ontspannen zwemmen.”

Energieboost

Vooral dat ze in hun eigen Brugge het water in konden deed de meeste deelnemers glunderen. “Je krijgt er als het ware een swimmers high van. Het geeft wel een kick”, aldus Stijn.

Voor zijn clubgenote Mireille Verduyn uit Sint-Kruis was het de eerste deelname aan de Zwemdoortocht. “Ik ben opnieuw met zwemmen begonnen. En in het koude water geeft dit een enorme boost aan je energie, je vitaliteit.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.