Zoon van bekende Kortrijkse patissier staat voor vuurdoop op de kwarttriatlon

Mattéo en Eddy De Ridder zijn beiden verbonden aan het Aqua Protect 3 Team, dat voor de organisatie van Triatlon Duatlon Kortrijk instaat. (foto ELD)
Redactie KW

Op zondag 16 juni organiseert Aqua Protect 3 Team voor de vijftiende keer zijn Duatlon Triatlon Kortrijk. Voor de 18-jarige Mattéo De Ridder wordt het voor eigen volk zijn eerste kwarttriatlon.

Kortrijkzaan Mattéo De Ridder is de zoon van Eddy De Ridder van de gerenommeerde patisserie Ridder & Hove in Kortrijk. De student ASO Sportwetenschappen aan de Sportschool in Meulebeke wil vooral genieten van deze wedstrijd. “Ik heb er eigenlijk al heel wat sporten opzitten”, opent Mattéo, lid van het organiserende Aqua Protect 3 Team. “Handbal, voetbal en zes jaar tennis passeerden al de revue. Ook de scholenveldlopen stonden ieder jaar op het menu. Ik zette de stap naar de triatlonsport eigenlijk door mijn papa. Het is een uithoudingssport, dit moest me wel goed liggen.”

“Ikzelf begon zeven jaar geleden met deze mooie sport”, weet papa Eddy (46) nog goed. “Dit kwam er op aanraden van mijn chiropractor Ruben Cordonni. Ik bereikte toen stilaan de leeftijd van 40 jaar en wilde mijn buikje wegkrijgen. (lacht) Ik wilde een sport beoefenen en het werd triatlon. Het was wel niet meteen de makkelijkste combinatie met mijn job als patissier. Ik stond soms om vier uur op om te beginnen werken, ging over de middag zwemmen en ‘s avonds stond een fietstraining op het programma. Mijn laatste triatlon dateert echter al van vijf jaar geleden, in Luxemburg. Nu wil ik er vooral zijn voor mijn sportende kinderen. Hen bijstaan is nu de voornaamste opdracht.”

Voor Mattéo lijkt triatlon de geknipte sport, waarbij het looponderdeel zijn specialiteit is. “Dat klopt, al heb ik ondertussen ook al flink wat werk gestoken in het zwemmen, want dat was mijn zwakste onderdeel. Dat doe ik op school, waar ik toch wekelijks zes uur in het bad lig. Daarnaast staan er respectievelijk nog twee fiets- en een looptraining op het programma. Ik doe mijn trainingen onder begeleiding van clubcoach Filip Rigole, die ervoor zorgt dat het voor mij vooral plezant blijft.”

Zondag staat enkel voor Mattéo de triatlon op het programma. Voor zijn vader is een taak in de organisatie weggelegd. “Die begint met het bakken van de pistolets voor de seingevers”, vertelt Eddy. “Ik zal tijdens de wedstrijd aan de fietszone staan en zal er uiteraard supporteren voor mijn zoon. Zelf nam ik twee jaar geleden een laatste keer deel in Kortrijk, in de trio triatlon. Ik werkte die toen samen met Mattéo, die het lopen voor zijn rekening nam, en fietser Bernard Bruyneel af.”

Voor Mattéo wordt de kwarttriatlon in Kortrijk de langste afstand tot nog toe. “Het is alleszins de langste afstand die ik op mijn leeftijd aankan. Een halve triatlon zou misschien ook lukken, maar dan zou ik die niet op volle kracht mogen afwerken.”

Lampaert op bezoek

De 18-jarige De Ridder heeft voor een wedstrijd ook altijd een gezonde dosis stress. “Dat we zondag in Kortrijk actief zijn, maakt het alleen maar plezanter”, lacht hij. “Ik verkende al de fietsomloop en die moet me wel goed liggen. Het is niet vlak, met zijn klimmetjes en vele bochten. Ik hoop dat ik de zwemproef goed doorkom. Ook het lopen mag geen probleem vormen. Vorige maandag werd ik met 38’36” nog achtste op de 11 km in Kortrijk Loopt! Een jaar eerder was ik zowat drie minuten trager, twee jaar geleden zelfs bijna vijf minuten. Ik blijf dus progressie maken. Toch is het afwachten hoever ik al sta en hoe diep ik kan gaan. Mezelf kennende zal ik wel tot het uiterste willen gaan. Zeker als je de seingevers kent en weet dat vrienden en familie mij zullen aanmoedigen.”

“Sporten is voor hem héél belangrijk”, zegt Eddy. “Dat is de rode draad in zijn leven. Ook zijn broer Aloys is sportief. Hij koerst bij Gaverzicht Deerlijk en is ook heel gedreven. Ook hij proeft af en toe van een loopwedstrijd. Tijdens de 4,5 kilometer van Kortrijk Loopt! werd hij als 15-jarige knap elfde. Maar zijn passie ligt bij het wielrennen. Idolen als Peter Sagan, Yves Lampaert, Julien Vermote en Bert Van Lerberghe komen hier al eens over de vloer om te proeven van onze lekkernijen. Vooral de chocolade lijkt hen te bekoren. Daar zijn we toch wel trots op”, glundert Eddy De Ridder. (ELD)

Ruim 1.000 atleten aan de start

Het centrum van Kortrijk is opnieuw de uitvalsbasis voor de vijftiende editie van de Triatlon Duatlon Kortrijk. In vergelijking met vorig jaar is er een wijziging: het zwemgedeelte vindt niet langer in het Kanaal Kortrijk-Bossuit plaats, maar wel in de oude Leiearm in het stadscentrum.

In Kortrijk zullen ruim 1.000 atleten aan de start verschijnen. De duatleten openen om 10 uur met 6 km lopen, 45 km fietsen en 3 km lopen. Bij de dames verdedigt de Belgische kampioene op de lange afstand, Lotte Claes, haar titel in Kortrijk. Bij de mannen kondigt zich door de afwezigheid van Jan Petralia een heel open strijd aan voor de overwinning. Met 225 duatleten aan de start is dit de grootse duatlon in België. Om 14.30 uur start de kwarttriatlon, waar bij de dames de Lauwse Ine Couckuyt een van de favorieten is om zichzelf op te volgen. Bij de heren belooft het een felle strijd te worden tussen Bruggeling Louis Naeyaert en Kasper Lagae, die eindelijk eens wil winnen in Kortrijk.

Tussen de individuele atleten starten ook 175 trio’s en bedrijventeams voor hun sportieve uitdaging.