Zwevegem is ‘Dorp van de Ronde’ in 2015

© Foto GVZ
Redactie KW

Zwevegem mag zich officieel ‘Dorp van de Ronde 2015’ noemen. Dit werd gisteren door Nicolas Denys van Flanders Classics bekend gemaakt.

Met de keuze van Zwevegem als ‘Dorp van de Ronde 2015’ wil men een eerbetoon brengen aan Marcel Kint, die de Ronde Van Vlaanderen bij de onafhankelijken won in 1935, precies 80 jaar geleden. Marcel Kint was ook de langst regerende wereldkampioen met zijn overwinning op het WK van 1938 in Valkenburg.

In september zou Marcel Kint 100 jaar geworden zijn. De gemeente plant heel wat activiteiten. Zo zal zal er ook een reus gebouwd worden rond de figuur van Marcel Kint.

Koolskamp valt uit de boot

De Ronde van Vlaanderen 2015 vindt plaats op paaszondag 5 april 2015. “Wij hadden met Zottegem, Wichelen, Koolskamp en Zwevegem vier kandidaturen binnen die de titel ‘Dorp van de Ronde’ ambieerden. Uiteindelijk is onze keuze gevallen op Zwevegem”, verklaarde Nicolas Denys van Flanders Classics, het organiserende comité van de Ronde van Vlaanderen. “Het comité van Zwevegem, met als boegbeeld de kleinzoon van Marcel, Marniek Kint, kwam met een ijzersterk dossier, waardoor onze keuze op hen viel.”

Er zijn al meer dan 50 activiteiten bekend. Zo zal het Zwevegems Teater een monoloog brengen over Marcel Kint, komt er een Marcel Kinttocht, wordt er een speciaal biertje gebrouwen en komt er ook een speciaal gerecht met ‘duif’.

Steun van ereburger Gella

De kandidatuur ‘Dorp van de Ronde’ werd mede ondersteund door oud-judoka Gella Vandecaveye, tevens ereburger van Zwevegem, en industrieel Guido Vandermarliere, die resp het meterschap en peterschap op zich namen.

(GVZ/Belga/FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier