“Zou skiën iets voor Greg zijn?”

Marc en Jens Desender
Marc en Jens Desender Vader en zoon in Tour de France

Op zaterdag 9 juli reed Team Sender de Spaanse cols van de Tourrit van zondag 10 juli.

Gezien de ligging op het parcours, vlak na de start al de Port de la Bonaigue en kort gevolgd door El Canto wordt op deze twee cols nog geen koers verwacht. Het weer zal echter zijn tol eisen en de renners met zware benen aan de beklimmingen in Andorra brengen. Op de Port de la Bonaigua is er zo goed als geen verwijzing naar de doortocht van de Tour. Op uitzondering van een gele skiër aan het eerste skistation. Iets voor Greg dat skiën?

Op de lange weg naar de top op 2.082 m is alle informatie over de berg zo goed als niet te vinden. Er staat welgeteld één bord en dan nog is het aantal kilometer tot de top helemaal niet te lezen. Boven staan geen campers. Het doet wat vreemd aan daags voor een doortocht van de Tour. De afdaling doet ons de eerste kilometers wat in de remmen gaan door een opeenvolging van haarspeldbochten, maar dan is het Froomen naar beneden. Op de Peyresourde reed de nieuwe gele trui deze Tour tegen de 90 km/uur. Wij halen die snelheid niet, maar zouden in een bebouwde kom met onze snelheid dubbel geflitst zijn.

Le Tour Féminin

De beklimming van de El Canto is lang (20km) en door de hitte (onze fietscomputer haalt 35 graden en er is geen centimeter schaduw) plots ook loodzwaar. Een enkele dame flitst ons voorbij, we leren boven dat ze deel uitmaakt van ‘Donnons des Elles au Vélo’, een project om aandacht te vragen voor het vrouwenwielrennen en ook om wat promotie te maken voor le Tour Féminin die start op 7 augustus. De race voor dames heet nu wel la Route de France Féminine Internationale.

Op de top van de El Canto staat ook het klassieke bordje met de hoogte, 1.720,8 meter met komma jawel. Nog nooit eerder gezien. Na een bijtrapafdaling verlaten we Spanje en kiezen we voor Andorra. Hier kunnen de klimmers zich op zondag 10 juli volledig geven. Net voor de aankomst op Arcalis liggen nog twee nijdige beklimmingen waar Quintana wellicht Froome à la Van Impe (en danseuse dus) uit het geel kan rijden. Wij staan morgen alvast op het parcours.