Zondag veldrijden voor miniemen en aspiranten in Langemark

Jean-Marie Callewaert en Wim Vanhuyse zijn de stuwende krachten achter de cross voor aspiranten & miniemen in Langemark. (Foto RB)
Redactie KW

Op zondag 6 januari organiseren voorzitter Wim Vanhuyse en secretaris Jean-Marie Callewaert van de ééngemaakte Koninklijke Wielerclub Verenigde Sportvrienden-Hoger Op de voorlaatste proef van de Aspiranten Cyclocross Cup voor aspiranten en miniemen in Langemark.

Parcours

“We blijven naar verbeteringen aan het parcours zoeken”, aldus Jean-Marie Callewaert. “Twee jaren terug was er de kritiek dat onze omloop eerder geschikt was voor een wegkoers. We hebben dan ook het straatgedeelte drastisch ingekort. Zondag is er nog amper 150 meter asfalt over een ronde van 1,750 kilometer.”

Twee jaren terug was er de kritiek dat onze omloop eerder geschikt was voor een wegkoers. We hebben dan ook het straatgedeelte drastisch ingekort

“Een tweede wijziging betreft de passage naast de vijver. Ten gevolge van de dorpskernhernieuwing is er een grote sleuf ontstaan, wat resulteert in heel veel modder. Geen probleem. Om ploeterwerk te vermijden werd dat zware stuk geschrapt. We leggen nu meer het accent op behendigheid. Er zijn meer lussen en er moet tussen bomen geslingerd worden. Net voor de aankomstzone moet er nog over twee balkjes gesprongen worden.”

“En er blijven natuurlijk ook nog de grote brug in het eerste crossgedeelte en de kleine brug aan het einde van de weide, net voor de slotfase.”

Favorieten

“In elke leeftijdscategorie behoort de provinciale kampioen en leider in de ACC tot de topfavorieten. Bij de 12-jarigen is dat natuurlijk Belgisch kampioen Zeno Durie. Bij de 13-jarigen heet de grootste kanshebber Tibo Vancompernolle, alhoewel ook Thorben Allaer en Miel Dekien niet mogen onderschat worden. En bij de oudsten rekenen we op winst van Bart Junior Vandecasteele, enzij Ibe Dhondt (winnaar van de jongste twee edities, red.) roet in het eten strooit. Bij de meisjes zullen Laerke Expeels en Linde Jonckheere de hoofdrollen vertolken.”

Spijtig dat we het zonder plaatselijke deelnemers moeten doen. Er is wel Céleste Belpalme uit Ieper, die tot mijn familiekring behoort en wiens grootouders in Langemark wonen

“Spijtig dat we het zonder plaatselijke deelnemers moeten doen. Er is wel Céleste Belpalme uit Ieper, die tot mijn familiekring behoort en wiens grootouders in Langemark wonen”, aldus de organisator.

Plannen

“Omdat een veldrit voor niet- aangeslotenen een behoorlijk succes kent én we de vraag kregen van plaatselijke crossers, mountainbikers en BMX’ers, zijn we van plan om volgend jaar zo’n wedstrijd aan ons evenement toe te voegen.”

Om de jeugd voor veldrijden warm te maken, denken we aan het aanleggen van een vast en afgesloten parcours van ongeveer één km in de nabijheid van de Melkweg

“In die optiek en om de jeugd voor veldrijden warm te maken, denken we aan het aanleggen van een vast en afgesloten parcours van ongeveer één km in de nabijheid van de Melkweg. De aanleg en het onderhoud zouden wij uitvoeren, maar voor de toelating rekenen we op de goodwill van het gemeentebestuur. Schepen Johan Vanysacker zou ons voorstel blijkbaar gunstig gezind zijn.”

Info

Alle koersformaliteiten gebeuren vanaf tien uur in de tent, Donkerweg 5. De miniemen beginnen om elf uur met de begeleide verkenning. De aspiranten starten om 13.30 uur/14.15 uur/15 uur. (GVP)