Zeno Durie als dé topfavoriet naar het BK in Peer

Zeno Durie won dit jaar al zes van zijn zeven crossen. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Zondag vindt in Peer het Belgisch kampioenschap veldrijden voor aspiranten plaats. Voor wie nog een gokje wil wagen: wij hebben een gouden tip voor u. Zeno Durie is uitstekend op dreef bij de 13-jarigen en is straks kandidaat nummer één om de titel te veroveren.

Zeno Durie is al jaren een vaste waarde in de jongste leeftijdscategorieën. Zowel op de weg als in het veld verzamelde de renner uit Avekapelle een pak overwinningen en dat is dit seizoen niet anders. In maar liefst zes van de zeven wedstrijden waar hij aan de start verscheen, ging hij met de zege aan de haal. Vorige week was hij nog tweemaal de beste in Lichtervelde: maandag veroverde hij er de Vlaamse titel en ook zondag liet hij de tegenstand ver achter zich. “Het gaat inderdaad lekker”, knikt de 12-jarige Zeno. “Vooral met mijn prestatie op het Vlaams kampioenschap ben ik tevreden. Ik weet niet of er in Wallonië nog veel goede coureurs zitten, maar ik ga ervan uit dat daar de sterkste renners aan de start verschenen. Dan kunnen winnen geeft extra vertrouwen en het is altijd leuk als je nadien met een trui kan pronken. Ik verwacht zondag trouwens dezelfde namen vooraan: Naud De Clercq, Xander Danckaarts, Lennert Meeusen en … ikzelf natuurlijk.” (lacht)

Titel verlengen

De jonge veldrijder is dan ook razend ambitieus voor het BK en mikt resoluut op het podium. “Het liefst van al wil ik gewoon mijn titel verlengen. Ik heb nu een jaar de tricolore kunnen dragen en vind het gewoon een prachtige trui. Ik zal er alles aan doen om hem nog wat langer te houden. Zaterdag vertrek ik naar Peer om het parcours al eens te verkennen. Ik heb gehoord dat er veel bochten in zitten en dat moet me wel liggen. De conditie is alleszins in orde, nu nog hopen op een goede dag en een beetje geluk. Dan kan ik straks een nieuwe trui in mijn kast hangen.”

En daar hoeft het niet bij te blijven voor Durie. De renner van het Young Cycling Team Middelkerke hoopt nog zoveel mogelijk te winnen, maar vooral de crossen van Hamme en Langemark staan met stip genoteerd. “In Hamme heb ik nog nooit kunnen winnen, daar wil ik graag verandering in brengen. Langemark geldt dan weer als provinciaal kampioenschap. En je kan nooit truien genoeg hebben, hé”, grijnst de beloftevolle veldrijder.

Ook top op de weg

De Avekapellenaar wordt stilletjes aan een echte verzamelaar, want ook op de weg is hij de regerende West-Vlaamse kampioen. “Het is waar dat ik zowel in het veld als op de weg uit de voeten kan. Zo behaalde ik dit jaar o.a. een zevende plaats op het BK en een derde op het VK. Crossen doe ik nog een tikkeltje liever, maar ik wil beide disciplines zolang mogelijk blijven combineren. Een beetje zoals mijn grote voorbeeld: Mathieu van der Poel”, besluit de leerling Sportwetenschappen aan het Atheneum van Veurne.