Zdenek Stybar wint E3 Harelbeke voor Van Aert en Van Avermaet

© belga
Redactie KW

Zdenek Stybar (Deceuninck – Quick-Step) heeft vrijdag de 62e editie van de E3 Harelbeke (WorldTour) gewonnen. Na 203,9 kilometer was de 33-jarige Tsjech op de Stasegemsesteenweg de snelste van een groep van vijf. Wout van Aert werd tweede, Greg Van Avermaet derde. De Italiaan Alberto Bettiol en de Luxemburger Bob Jungels maakten de top vijf compleet.

Bij de start werd er een gezapig tempo op na gehouden. Op de kasseizone van Mater sloegen Jaime Castrillo, Marc Hirschi, Thomas Sprengers, Aksel Nömmela, Ludwig De Winter, Mihkel Räim en Stijn Steels de handen in elkaar. Lionel Taminiaux had de vlucht gemist, maar sloot na 44 kilometer voorin aan. Het achttal sprokkelde een maximale voorsprong van 5:30 op de grote groep.

In de afzink van de Hotond, na 108 kilometer, kwam Sep Vanmarcke zwaar ten val. Hij moest de koers verlaten. In de aanloop naar de Taaienberg trokken Kenneth Vanbilsen en Viacheslav Kuznetsov in de tegenaanval. Het sein voor Peter Sagan om op die bult met de krachten te woekeren. Zijn teamgenoot Daniel Oss nam gezwind over. De tempoversnelling zorgde voor enkele scheuren in de grote groep. Na de Berg Ten Stene smolt achter de vroege vluchters alles opnieuw samen. De kasseistrook van de Mariaborrestraat deed de kopgroep helemaal uiteen spatten, terwijl het peloton, onder impuls van Bob Jungels, op een zakdoek volgde. Jungels maakte de sprong naar voor, net als Jasha Sütterlin en Nils Politt. Zij kwamen bij Marc Hirschi, Thomas Sprengers en Stijn Steels. Dit zestal begon aan de beklimming van de Paterberg met 50 seconden voorsprong op de grote groep. Op de Kwaremont waren ze nog met vier: Jungels, Sütterlin, Politt en Hirschi hadden Sprengers en Steels gelost. Achter hen volgde een select groepje, met onder anderen Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Jens Keukeleire, Wout van Aert, Zdenek Stybar, Matteo Trentin, Alberto Bettiol en Peter Sagan.

Voor Jungels ging het allemaal te traag en op 31 kilometer van de finish ging hij er alleen vandoor. De winnaar van Kuurne-Brussel-Kuurne begon solo aan de slotbeklimming van de dag, de Tiegemberg. Achter de Luxemburger zetten Van Avermaet, Van Aert, Bettiol en Stybar een tegenreactie op. Met nog zeven kilometer voor de boeg werd Jungels gegrepen door het achtervolgende viertal. Zijn teamgenoot Stybar probeerde het daarna, maar Van Aert pareerde voortreffelijk. Een tweede poging werd gecounterd door Bettiol, waarna de Tsjech het dan maar in de sprint afmaakte.

Voor Stybar is het na een rit in de Ronde van de Algarve (2.BC) en de Omloop het Nieuwsblad (WT) de derde zege van het seizoen. Zijn team Deceuninck – Quick-Step zit aan twintig zeges. Daarmee doet het even goed als Astana. Op de erelijst van de E3 volgt Stybar de Nederlander Niki Terpstra op.

De volledige uitslag vind je hier.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier