Zaterdag iedereen voor de buis voor Caps Urban Cross Kortrijk

Erwin Vervecken en Arne Vandendriessche kijken uit naar de tweede editie van de Caps Urban Cross. © foto Bart
Redactie KW

Zaterdag vindt in het centrum van Kortrijk de tweede editie plaats van de Caps Urban Cross Kortrijk. Ook dit jaar is deze unieke cross op en rond de Leieboorden een manche van de X2O Badkamers Trofee. Door de huidige coronamaatregelen is er geen publiek toegelaten op en rond het parcours. De live-uitzending is te volgen via Sporza.

De allereerste editie vorig jaar was meteen een schot in de roos. Bijna 10.000 supporters waren getuige van de onversneden klasse van de twee Nederlandse winnaars: Lucinda Brand en Mathieu van der Poel. Dit jaar zal er helaas geen massa volk op de been zijn om de crossers aan te vuren. Je hoeft echter niets van de actie te missen. Sporza verzorgt de live-uitzending van zowel elite dames als elite heren. Het startschot voor de vrouwen klinkt om 13.45 uur, voor de mannen stipt om 15 uur.

Uniek concept

De veldrit in Kortrijk werd vorig jaar heel enthousiast onthaald. De veldrijders, commentatoren, journalisten, het publiek… Iedereen was vol lof. Maar enkel maar een veldrit? Neen, cross in Kortrijk is net dat ietsje meer. Daarom spreken we van een urban cross. Een uniek concept dat alle elementen bevat van een veldrit, maar dan in een stedelijk decor. Ook dit jaar is Caps Fuel Card de naamsponsor van de urban cross. G&V Energy Group, het bedrijf achter dit product, is aanbieder van deze internationale tankkaart die sterk inspeelt op mobiele oplossingen en duurzaamheid waaronder aardgas (L-CNG) en elektrisch tanken.

Snel en technisch parcours

Na de gesmaakte formule van vorig jaar kiest organisator Golazo opnieuw voor de omgeving van het Koning Albertpark en de Leie als setting voor deze veldrit. Het parcours verandert nagenoeg niet, behalve enkele lussen die verdwijnen op het grasveld van het college. De aankomststreep ligt bovenop de Groeningebrug, door de oudere Kortrijkzaan beter gekend als ‘Kromme Leirensbrug’. Verder doet het parcours zowel de linker- als de rechteroever van de Leie aan, met een oversteek over de Leie via de iconische Collegebrug en de Groeningebrug. Naast de helling van beide bruggen zal het losse zand van Buda Beach ongetwijfeld een beslissende rol spelen.

Het prachtige parcours van deze Caps Urban Cross in Kortrijk.
Het prachtige parcours van deze Caps Urban Cross in Kortrijk.© gf

“Er werden al heel wat topsportevents in Kortrijk afgelast”, zegt Arne Vandendriessche, schepen van Sport. “Ik ben dan ook heel blij en opgelucht dat er eindelijk nog eens een kan plaatsvinden. Ik wil daarom onze sponsors G&V Energy Group, Stadsbader, Transuniverse en ION uitdrukkelijk bedanken om ook in deze moeilijke tijden een hart voor de sport te hebben. Dit jaar is het eenmalig zonder fans, maar volgend jaar maken we er samen met Golazo een extra feestelijke editie van. Ik wil de mensen echt oproepen: kom niet kijken, blijf in uw kot en zet de tv aan. De politie en stewards zullen controleren. Wie zal winnen, is een moeilijke. Ik zou mijn geld zetten op man van de streek, Eli Iserbyt. Maar met een uitzonderlijke kampioen als Van Aert moet je altijd rekening houden, ook al is het zijn eerste cross na een fantastisch wegseizoen.”

“Ondanks de strenge coronamaatregelen hebben wij bij Golazo besloten om toch onze cyclocrossen te organiseren”, pikt Christophe Impens, director cycling van Golazo Sports, in. “Hoewel we moeten organiseren achter gesloten deuren. We doen dit voor de sport, voor de rensters, renners, ploegen en voor de vele duizenden tv-kijkers. We volgen de protocollen strikt op en garanderen een veilig verloop. We zijn Stad Kortrijk en de lokale partners enorm dankbaar dat de Caps Urban Cross kan genieten van hun steun, ook in dit bijzonder jaar.”

“We zijn bijzonder verheugd dat het evenement in de huidige omstandigheden toch kan doorgaan”, zegt Xavier Dewulf, ceo van G&V Energy Group, tot slot. “Als persoonlijke sponsor van Wout van Aert is zijn debuut dit jaar in Kortrijk voor ons een dubbel feest. We hopen op een geweldige start van onze Wout in het veld en wensen alle deelnemers succes, plezier en een veilige aankomst. Het belooft alvast – voor de buis – een mooi en ontspannend sportief moment te worden voor wielerminnend Vlaanderen!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier