Yves Lampaert wil stap vooruit zetten bij Deceuninck – Quick Step, dat ook dit jaar weer wil scoren

Ploegvoorstelling Deceuninck - Quick Step. © BELGA
Redactie KW

Deceuninck – Quick Step telt 25 renners in 2019, drie minder dan vorig jaar. De ploeg zag met Fernando Gaviria en Niki Terpstra twee toppers vertrekken en deed niet echt grote zaken op de transfermarkt. Wel strikten ze toptalent Remco Evenepoel. Vorig seizoen knalde het team naar een record van 73 overwinningen, in 2019 is de ambitie opnieuw groot en wil de formatie van Patrick Lefevere op het allerhoogste niveau blijven meespelen.

Op de teampresentatie in het Spaanse Calpe blikte manager Lefevere dinsdagmiddag nog even terug. “Ik wil iedereen hartelijk danken voor het seizoen 2018: renners, staf, sponsors en fans. Het gebeurt niet ieder jaar dat je meer dan zeventig koersen wint, waaronder twee monumenten (Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen), verscheidene ritten in grote ronden (vier ritten in de Giro, vier in de Tour de France en vijf overwinningen in de Vuelta), het WK ploegentijdrit en daarbovenop nog eens het WorldTour-teamklassement. We kunnen met trots terugkijken op deze glansprestatie. Anderzijds, het was voor mij ook een zwaar jaar: veel zeges, dat betekent ook dat ik heel veel geld moest uitgeven”, lachte hij.

Vorig jaar werd na het vertrek van Marcel Kittel, Matteo Trentin, Daniel Martin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz en Julien Vermote ook gesteld dat we zwakker het nieuwe jaar ingingen en toch pakten we meer zeges dan in 2017

Met Niki Terpstra zag de Belgische formatie een sterkhouder vertrekken, Fernando Gaviria koos voor een nieuwe ploeg en youngsters Laurens De Plus en Maximilian Schachmann besloten nieuwe oorden op te zoeken. “Vorig jaar werd na het vertrek van Marcel Kittel, Matteo Trentin, Daniel Martin, Gianluca Brambilla, David de la Cruz en Julien Vermote ook gesteld dat we zwakker het nieuwe jaar ingingen en toch pakten we meer zeges dan in 2017 (56 UCI-zeges versus 73 in 2018)”, aldus de teammanager. “Ik heb er het grootste vertrouwen in dat we de juiste combinatie hebben van ervaren renners en jonge, veelbelovende renners die een stap vooruit kunnen zetten. Ik zeg niet dat we opnieuw meer dan zeventig keer gaan juichen, maar met twintig zeges minder zullen we nog altijd de zegeranking aanvoeren. Al wil dat niet zeggen dat de renners nu minder hun best moeten doen.”

Yves Lampaert behoort tot de kopmannen

In 2017 bracht de 27-jarige West-Vlaming niet alleen Dwars door Vlaanderen op zijn palmares, hij won ook een rit in de Vuelta en kroonde zich tussendoor tot Belgisch kampioen tijdrijden. In 2018 mocht hij opnieuw juichen in Dwars door Vlaanderen, werd hij Belgisch kampioen op de weg en pakte hij de wereldtitel ploegentijdrit met zijn team in Innsbruck. Hij maakte ook zijn debuut in de Tour de France en ei zo na snelde hij daar naar eeuwige roem op de Champs Elysées, maar de streep lag 220 meter te ver.

(Lees verder onder de foto)

Yves Lampaert.
Yves Lampaert.© BELGA

Lampaert begint aan zijn vijfde seizoen bij het team van Patrick Lefevere, waarin hij na het vertrek van Niki Terpstra een trapje hoger in de pikorde komt en mee kopman is in de Vlaamse klassiekers. Ploegmanager Patrick Lefevere stelde op de teampresentatie dat Lampaert te sympathiek is. “Hij is op te veel uitnodigingen ingegaan de voorbije winter, hij zegt altijd ja, maar hij moet wat meer neen leren zeggen. Die vele aanvragen zijn het gevolg van die Belgische trui, maar Niki Terpstra zong het al in het verleden na een zege ‘als je wint, heb je vrienden’, wel Yves moet dat in gedachten houden en wat meer dingen weigeren. Ik hoop natuurlijk dat hij weer een stap vooruit zet.”

Ik draag die Belgische trui en er zal meer naar mij gekeken worden

Lampaert heeft begrepen wat zijn grote baas van hem verlangt. Zelf wil hij ook in 2019 weer progressie maken. “Al besef ik wel dat er meer op mijn wiel zal gereden worden. Ik draag die Belgische trui en er zal meer naar mij gekeken worden. Het is aan mij om daar goed mee om te gaan. Er rust iets meer druk op mijn schouders, maar daar kan ik weinig aan veranderen.”

(Lees verder onder de foto)

Yves Lampaert wil stap vooruit zetten bij Deceuninck - Quick Step, dat ook dit jaar weer wil scoren
© BELGA

Daarnaast staan met Fabio Jakobsen (zeven overwinningen in zijn eerste jaar als prof, waaronder de Scheldeprijs en Nokere Koerse) en Alvaro Hodeg (ook neoprof, vijf zeges in 2018, onder meer Handzame Classic en een rit in de Ronde van Catalonië en Ronde van Polen, beide WorldTour) twee jonge sprinters te trappelen om Fernando Gaviria te doen vergeten en zal ook Elia Viviani opnieuw zijn snelle benen willen tonen.

Naast Yves Lampaert nog tal van kopmannen

Julian Alaphilippe is de sterkhouder in de Waalse klassiekers, Bob Jungels, vorig jaar winnaar van Luik-Bastenaken-Luik, focust deze keer immers in de eerste plaats op de kasseiklassiekers. De Luxemburger gaat ook voor een klassement in de Giro, terwijl Enric Mas na zijn tweede plaats vorig jaar in de Vuelta in 2019 zal willen bevestigen.

We willen ook dit jaar voor vuurwerk op de weg zorgen en mooie wielermomenten creëren

In het Vlaamse werk kan de ploeg naast Jungels rekenen op Philippe Gilbert, Yves Lampaert en Zdenek Stybar. “We hopen dat 2019 opnieuw een geweldig jaar gaat worden. We starten in ieder geval met hetzelfde enthousiasme, ambitie en vastberadenheid: de kenmerken van de Wolfpack“, eindigde de manager. “We willen ook dit jaar voor vuurwerk op de weg zorgen en mooie wielermomenten creëren.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier