Yves Lampaert en Kristof Vandewalle worden geklopt door klimmer op BK tijdrijden

© BELGA
Redactie KW

Jurgen Van den Broeck (Lotto-Soudal) heeft zich vrijdag in Postel, een gehucht van Mol, voor de eerste keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen tijdrijden gekroond.

De 32-jarige Van den Broeck werkte de 48 kilometer af in 58:32.33 en was zo 42 seconden sneller dan Yves Lampaert (Etixx-Quick Step). Uittredend kampioen Kristof Vandewalle (Trek) was 1:07 trager dan Van den Broeck en moest zo vrede nemen met de derde plaats. De dertigjarige Vandewalle won de vorige drie edities van het BK tijdrijden. De vierde plaats was weggelegd voor Stijn Devolder. Hij moest 1:14 toegeven en vijfde werd Victor Campenaerts op 1:18. Tom Boonen (Etixx-Quick Step) eindigde vrijdag op de elfde plaats.

Van den Broeck, de Belgische kampioen tijdrijden bij de nieuwelingen van 1999 en de wereldkampioen tijdrijden bij de junioren in 2001, ging furieus van start. Aan het eerste tussenpunt kwam hij door na 12:14, maar liefst dertien seconden sneller dan Stijn Devolder en zeventien seconden sneller dan Victor Campenaerts. Stijn Devolder, Belgisch kampioen tijdrijden in 2008 en 2010, zakte weg naarmate de kilometers vorderden en zou uiteindelijk genoegen moeten nemen met de vierde plaats.

Yves Lampaert van zijn kant kwam halfweg echt goed op dreef en maakte veel tijd goed. Bij de passage aan het laatste tussenpunt was zijn achterstand echter opgelopen naar 41 seconden. Hij kwam daar als tweede door en Campenaerts diende daar al 45 seconden goed te maken op Van den Broeck. Deze laatstgenoemde bleef verder doorstomen en klokte uiteindelijk af in 58:32.33, goed voor een gemiddelde van 50,428 km/u.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier