Yorben Lauryssen moet dit seizoen als eerstejaarsbelofte vaak tegen de profs crossen

Yorben Lauryssen. © foto Bart
Redactie KW

Door een gebrek aan veldritten zal de 18-jarige Yorben Lauryssen het vaak tegen de profs moeten opnemen. In Lokeren finishte de eerstejaarsbelofte zaterdag op de 37ste plaats. “De conditie zit goed, maar in het begin heb ik het altijd moeilijk met de omschakeling van de weg naar de cross.”

Als veldrijder had Yorben Lauryssen, die van Jabbeke naar Roksem verhuisd is, iets minder last van de lange coronapauze, al werd hij half maart zelf wel ziek. “Waarschijnlijk was het corona, maar ze wilden me niet testen. Ondertussen is gebleken dat ik antistoffen heb. Ik lag drie of vier dagen met hoge koorts in de zetel en had drie of vier weken geen geur of smaak.”

De renner van Callant-Pauwels Sauzen kon na een extra lange rustperiode goed opbouwen richting wegseizoen. “De tegenstand was altijd sterk in de paar kermiskoersen die ik gereden heb. Het is goed verlopen, want ik heb mee de koers kunnen maken. Mijn beste uitslag was een vijfde plaats in Betekom.” Het Belgisch kampioenschap in Koksijde had een kers op de taart kunnen zijn. “Het BK ging ook echt goed. Jammer genoeg werden we twee ronden voor het einde ingelopen met een kopgroep van vijf.”

Nog grotere stap

Een week voor het BK had Lauryssen in het Zwitserse Baden al zijn eerste veldrit afgewerkt. Steeds vaker moeten de beloften bij de elites rijden en dat was in Zwitserland niet anders. “Daar was ik niet goed. Het was ook warm en een lastig parcours. Ik was goed gestart, maar het was moeilijk om mijn tempo aan te houden.”

Zaterdag stond de Roksemnaar aan de start in Lokeren, opnieuw tussen de profs. “Ik stond ver, op de voorlaatste rij. Eigenlijk was ik goed gestart, maar er viel iemand voor me. Daardoor zat ik na één ronde al op anderhalve minuut. Ik heb geprobeerd van in koers te blijven, maar twee ronden voor het einde moest ik er toch uit. Het gevoel was wel al beter.”

De beloftevolle crosser vindt het alvast geen goede zaak dat de beloftencategorie in de praktijk amper nog bestaat. “De stap van juniores naar beloften is al groot, maar nu is het nog groter. Daar zouden ze toch echt iets aan kunnen doen. Zaterdag was er voor de vrouwenwedstrijd zeker ruimte voor een beloftencross”, aldus Yorben, die zondag kiest voor de B-cross in Kasterlee. “Zo kan ik eens proberen mee te spelen vooraan. Het is belangrijk om de moed niet te verliezen.” (AC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier