Yoran Maertens crost liever

"Het zou leuk zijn als ik hier en daar eens een top vijf- of top tien-plaats kan behalen", hoopt Yoran Maertens. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Nu Yoran Maertens zijn veldritseizoen heeft afgesloten, lonkt stilaan het wegseizoen. De renner van Wielerteam Ieper blikt terug op een geslaagde winter, die zijn verwachtingen ruimschoots overtrof.

Deze winter wist hij zich meermaals in de kijker te rijden in de aspirantenveldritten. Hij kon geregeld eens een top vijf-plaats meepikken, zoals een vierde stek in Langemark en een vijfde plaats in Lichtervelde. In Varsenare kon hij zelfs het podium op als derde. “Ik kan zeker niet klagen, ik ben zelf aangenaam verrast. Ik had eerder gemiddelde uitslagen voorspeld, maar zo goed had ik het eigenlijk niet durven hopen”, aldus Yoran. Door zijn constante prestaties werd hij trouwens ook vierde in de eindstand van de Aspiranten Cyclocross Cup, een regelmatigheidsklassement over het hele seizoen. De Geluwenaar voelt zich het meest in zijn sas op een omloop met veel technische passages, korte bochten en balkjes om over te springen.

Negende op PK

Intussen is de 14-jarige aspirant aan wat rust toe. In april, bij de start van het wegseizoen voor de aspiranten, zal hij weer in het wegpeloton te vinden zijn. “Zo vlot als deze winter zal dat wellicht niet gaan, maar dat is ook geen ramp. Crossen doe ik namelijk veel liever dan op de weg koersen. Het zou natuurlijk leuk zijn als ik hier en daar eens een top vijf- of top tien-plaats kan behalen, maar dat hoeft niet per se. Ik zal gewoon iedere keer mijn best doen, de rest komt dan wel.”

Zo vlot als deze winter zal dat wellicht niet gaan, maar dat is ook geen ramp. Crossen doe ik namelijk veel liever dan op de weg koersen

“Vorig jaar deed ik het alleszins niet slecht, al kon ik dat zelf eerder moeilijk inschatten. Ik heb al mijn koersen uitgereden en vaak meegesprint met het peloton. Af en toe kon ik eens meeglippen met een kopgroep. Een van mijn beste wedstrijden was het provinciaal kampioenschap in Roeselare, waar ik negende werd. In het puntenkoersweekend (in dit weekend werden alle aspirantenwedstrijden verreden onder de vorm van een puntenkoers, red.) werd ik derde in de eindsprint in Waregem. Dat leverde me een zesde plaats in de uitslag op.”

Meer trainen

Yoran Maertens begon een drietal jaar geleden met wielrennen. “We hadden thuis nog een fiets staan, ik vond het heel leuk om ermee te rijden, maar moest toch nog even wachten om werkelijk te beginnen koersen. Tot nu ben ik almaar beter geworden, waarschijnlijk ook doordat ik meer ben gaan trainen.” (RRK)