Yentl Bekaert wil pieken naar kampioenschappen

Yentl Bekaert, hier tijdens de Tour de Wallonie, trekt niet naar de Verenigde Staten om te crossen. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Zondag trapte Laurens Sweeck met winst in de Ethias Cross van Eeklo het nieuwe veldritseizoen op gang. Derdejaarsbelofte Yentl Bekaert van Telenet-Baloise Lions reed een goede wedstrijd tussen de profs en is ambitieus voor de komende veldritwinter. Hij wil pieken naar de kampioenschappen en een vaste waarde zijn in de Wereldbekerselecties.

Het wielerpeloton bereidt zich momenteel voor op de laatste apotheose van het wielerseizoen, het wereldkampioenschap in Yorkshire. Ondertussen haalden de veldrijders in alle stilte hun crossfiets opnieuw van stal. In de Ethias Cross van Eeklo kruisten ze voor het eerst de degens. Eli Iserbyt uit Kuurne leek lang op weg naar zijn eerste profzege, maar het was zijn ploegmaat Laurens Sweeck van Pauwels Sauzen-Bingoal die finaal naar de overwinning vlamde.

Belofte Yentl Bekaert reed tussen het grote geweld mee en finishte als 20ste op een verre ereplaats. “Zo’n eerste wedstrijd van het seizoen is altijd spannend. Ik heb een goede voorbereiding achter de rug, maar je weet nooit hoe je benen gaan reageren op die eerste competitieprikkels. In de tweede helft zat ik wat op mijn limiet en maakte ik enkele fouten. Maar ik ben tevreden over het gevoel.”

Schuine kant in Namen

Vorig jaar kende Yentl een seizoen van ups en downs. Zijn voorbereiding werd verstoord door een darmbacterie. Toch begon hij goed aan het seizoen. Hij werd vijf in de Wereldbeker van Koksijde en werd provinciaal kampioen in Tielt. Hij was klaar om te schitteren in de kampioenschappen, maar toen kwam eind december de Wereldbekermanche in Namen. “Op de schuine kant kwam ik er ten val en liep ik een diepe snee in mijn knie op. Die moest gehecht worden, waardoor ik mijn knie lang niet kon plooien. Ik raakte niet meer op mijn niveau en mentaal brak de veer ook wat.”

Als derdejaarsbelofte wil ik me komende winter meer op de resultaten focussen

Yentl snakte naar rust en bleef drie weken van zijn fiets. Hierna vatte hij de voorbereidingen op zijn seizoen als derdejaarsbelofte aan. “Eerst deden we met de ploeg een stage in Mallorca ter voorbereiding op het wegseizoen. Ik reed een aantal kleinere rittenkoersen zoals de Ronde van Luik en de Tour de Wallonië. In Luik behaalde ik zelf een aantal ereplaatsen. In Wallonië lag het niveau net dat tikkeltje hoger en was het vooral zaak om uit te rijden. Ik won begin juli ook bijna een kermiskoers in Roeselare. De hele wedstrijd reed ik met enkele anderen op kop, maar in de sprint werd ik gevloerd.”

De wereldbekers

Om de laatste hand aan zijn conditie te zetten, trok Yentl met zijn ploeg eind augustus nog eens op stage naar Mallorca. De Passendalenaar voelt zich goed bij de troepen van Sven Nys en wordt er ook gewaardeerd. Dat resulteerde in een contractverlenging tot 2021. “We hebben een professionele omkadering, maar we maken ook plezier. In deze omgeving kan ik mij ideaal ontwikkelen. Als derdejaarsbelofte wil ik mij meer focussen op de resultaten. In de losse crossen wil ik meestrijden voor het podium en tussen de profs wil ik ook mijn mannetje staan. Daarnaast wil ik pieken naar de kampioenschappen en een vaste waarde zijn in de Wereldbekerselecties.”

Momenteel maakt het veldritpeloton zich klaar voor de oversteek naar Amerika. Yentl blijft echter in België en last dit weekend een aantal stevige trainingen in. “In oktober volgen de eerste belangrijke wedstrijden van het seizoen. De Superprestige gaat dan van start en eind oktober vindt in Bern een Wereldbekermanche plaats. Voor die wedstrijd wil ik een selectie afdwingen en hopelijk een mooi resultaat behalen.”