Yentl Bekaert verdedigt zijn leidersplaats

Yentl Bekaert start dit weekend in de Hotondcross in Ronse. Een belangrijke afspraak voor de 20-jarige Passendalenaar, want hij verdedigt er zijn leidersplaats in de DVV Verzekeringen Trofee voor beloften. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Na twee stevige trainingsweken is Yentl Bekaert klaar voor de drukke eindejaarsperiode. Morgen staat hij aan de start van de Hotondcross in Ronse. Meteen een belangrijke afspraak voor de 20-jarige Passendalenaar, want hij verdedigt er zijn leiderspositie in de DVV Verzekeringen Trofee voor beloften.

Yentl Bekaert is bezig aan een sterk en constant crossseizoen. Na een probleemloze voorbereiding met enkele kleinere rittenkoersen en twee deugddoende ploegstages in Mallorca dook hij met een positief gevoel het veld in. En dat leverde meteen enkele mooie uitslagen. “Het was nochtans geen gemakkelijk seizoensbegin”, vertelt Yentl. “Omdat ik niet aan de Amerikaanse Wereldbekermanches deelnam, werkte ik enkele buitenlandse crossen af. Dat zijn vaak verre verplaatsingen die toch wat in de kleren kruipen. Bovendien moesten we het de eerste weken vaak tegen de profs opnemen. En die rijden nog altijd een tikkeltje sneller. Zeker als ook Mathieu van der Poel aan de start verschijnt. (grijnst) Maar ik denk dat ik het er wel behoorlijk van afgebracht heb. Ik behaalde een paar dichte ereplaatsen in kleinere wedstrijden en in de Superprestigemanche van Boom werd ik twaalfde tussen de profs. Ik ben dus zeker tevreden met mijn eerste deel van de winter.”

Leider DVV Trofee

Ook in de crossen die meetellen voor de DVV Verzekeringen Trofee, waar beloften en profs nog apart rijden, presteerde de Passendalenaar op hoog niveau. Na drie van de acht manches staat hij eerste in de tussenstand. Morgen verdedigt hij in Ronse een voorsprong van 35 seconden op Jelle Camps. “Na de veldrit van Kortrijk ben ik een weekend uit competitie gebleven om me klaar te stomen voor een drukke eindejaarsperiode”, vervolgt de renner van de Telenet-Baloise Lions. “Op stage ben ik niet geweest. Ik ben gewoon thuis gebleven en kon al mijn trainingen perfect afwerken. En tussendoor kon ik goed uitrusten. Het heeft deugd gedaan en ik kijk uit naar de veldritten die er nog zitten aan te komen. Zoals die in Ronse en Namen. Twee omlopen waar ik graag rijd en die me wel moeten liggen.”

Natuurlijk houd ik iets achter aan de hand, maar plan A is toch om van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken

Ook het BK op het strand van Sint-Anneke staat al met stip genoteerd in de agenda van de derdejaarsbelofte. Ook al vindt hij er geen parcours op maat, de 20-jarige Bekaert denkt er wel een rol van betekenis te kunnen spelen. “Een echte zandspecialist zou ik mezelf niet noemen, maar een sukkelaar ben ik nu ook weer niet. Bovendien zijn we allemaal aan elkaar gewaagd bij de beloften. Het is bijna onmogelijk om er één topfavoriet uit te pikken. Een plaats wil ik er niet op kleven, maar in een goede dag moet ik dicht kunnen eindigen”, geeft Bekaert aan.

Profcarrière

Een Belgische titel zou alleszins mooi staan op het palmares van de talentvolle West-Vlaming. En het zou een handje helpen bij het verwezenlijken van zijn grote droom: over anderhalf jaar een eerste profcontract mogen ondertekenen. “Dat is wel het doel, ja”, knikt Yentl Bekaert. “Natuurlijk houd ik iets achter aan de hand. Zo beëindigde ik deze zomer een opleiding multimedia en informatietechnologie, maar plan A is toch om van mijn hobby mijn beroep te kunnen maken. Maar ik besef dat de plaatsjes duur zijn en het is nu dat ik mezelf moet bewijzen. Daarom dat ik besloot om me eerst twee jaar volledig op mijn sport te concentreren. Ik heb nu meer tijd om te trainen én te rusten. In vergelijking met vorig jaar heb ik zeker een stap voorwaarts gezet. Als ik dan ook in mijn laatste seizoen als belofte een paar procentjes progressie kan boeken, dan denk ik wel een plaats tussen de profs te verdienen”, besluit de sympathieke veldrijder. (Beau Vandevyvere)