Yente Peirens uit Desselgem Belgisch kampioen veldrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen

Tom Vandenbussche

Yente Peirens (14) uit Desselgem heeft zich in Lille tot Belgisch kampioen veldrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen gekroond. De crosser van Lares-Doltcini ging finaal ploegmaat Witse Meeusen en Michael Bervoets vooraf. Jelle Vermoote uit Pervijze werd 4de, de jarige Joran Wyseure uit Lichtervelde 6de.

Topfavoriet Ryan Cortjens nam meteen het heft in handen, maar werd al in de eerste ronde door materiaalpech tot achtervolgen gedwongen. Ploegmaats Yente Peirens en Witse Meeusen namen over en hielden de hele cross de teugels in handen. Michael Bervoets en Jelle Vermoote kwamen nog sterk opdringen, maar de twee crossers van Lares-Doltcini toonden zich ook aan de meet de sterksten. Peirens had aan een late versnelling genoeg om de Belgische titel te grijpen. Ploegmaat Meeusen strandde op enkele luttele meters. Cortjens strandde op plaats vijf.

“Ik heb liever een zware omloop en was daardoor met niet al te veel verwachtingen naar hier gekomen”, vertelde een emotionele Peirens na afloop. “Op zo’n omloop moet je echt tot het uiterste gaan en dat gebeurde ook. Met ploegmaat Witse heb ik tijdens de cross niet gesproken. Het was hard tegen hard. Eerder werd ik al provinciaal kampioen, dit is mijn eerste Belgische titel. Vorig jaar ging mijn BK als 14-jarige aspirant helemaal de mist in.”

Yente Peirens uit Desselgem Belgisch kampioen veldrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen

Vermoote naast podium

Jelle Vermoote uit Pervijze reed een opvallend BK en werd vierde. Vorig jaar was hij op het Vlaams kampioenschap ook al goed voor dezelfde uitslag. “Maar het BK viel toen met een 18de plaats enorm tegen. Ik had toen nog maar één set tubes en dat bleek niet goed uit te draaien. Maar dit had ik niet verwacht. Ik wist wel dat een mooie uitslag mogelijk was als ik vooraan mocht starten, wat ook het geval was. Even hoopte ik op een medaille, maar de drie vooraan waren te sterk.”

Jarige Wyseure op plaats zes

Joran Wyseure uit Lichtervelde, die vandaag zijn 15de verjaardag viert, werd mooi zesde. “Daar ben ik uiteraard heel tevreden mee. Ik had wel wat stress, vooral omdat ik op de dag van mijn verjaardag een mooi resultaat wilde neerzetten.” (TVB)

Yente Peirens uit Desselgem Belgisch kampioen veldrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier