Yente Peirens is bezig aan zijn eerste winter bij de beloften

Yente Peirens rijdt dit weekend de Hotondcross. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Eerstejaarsbelofte Yente Peirens (18) blikt met gemengde gevoelens terug op zijn seizoensstart. De renner van Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC staat voor een overgangsjaar, maar blijft hard werken. “Ik werk nu toe naar de kerstperiode en het BK.”

Lille, 9 januari 2016. De datum en locatie staan in het geheugen gegrift van Desselgemnaar Yente Peirens. Op die dag veroverde hij als eerstejaarsnieuweling immers de Belgische titel, een voorlopig hoogtepunt in de carrière van de jonge veldrijder. Een jaar later finishte hij bij de tweedejaarsnieuwelingen als derde. Na een periode van pieken en dalen bij de juniores maakte Yente dit jaar de overstap naar de beloften.

“Mijn seizoen tot zover kan beter. De omschakeling naar de beloftecategorie verloopt met vallen en opstaan. Je merkt dat er een serieus verschil qua kracht is met de oudere renners. Ik reed ook al enkele wedstrijden tussen de profs. Naar die van Meulebeke, waar wereldkampioen Mathieu van der Poel won, werkte ik speciaal toe. Ik zag er serieus af, maar kon mijn wedstrijd uitrijden. Hoopgevende signalen naar de toekomst”, legt Yente uit.

BK in Antwerpen

Vorig weekend stond Yente aan de start van het provinciaal kampioenschap in Zarren. “Ik had een slechte dag”, gaat de Desselgemnaar verder. “Ik zoek geen uitvluchten, het ging gewoon niet zoals ik wilde. Al na twee ronden voelde ik dat het op was.” Toch laat Yente de moed niet zakken. “Ik weet goed waarmee ik bezig ben. Dit seizoen wordt een overgangsjaar voor me, maar dat betekent niet dat ik geen ambities heb. Samen met mijn trainer Jeroen Dingemans werk ik nu toe naar de kerstperiode en het Belgisch kampioenschap in Antwerpen.”

Samen met mijn trainer Jeroen Dingemans werk ik nu toe naar de kerstperiode en het Belgisch kampioenschap in Antwerpen

Het decor van het BK is het strand van Sint-Anneke op de Linkerscheldeoever. De omloop zal er dus voor een groot gedeelte uit zandstroken bestaan. “Ik train nu vaak in het zand om er mij op voor te bereiden. Ik spreek mij niet uit over welke plaats in de uitslag ik wil behalen. Mijn doel is om er op niveau te presteren.”

Slijkcrossen

Dit weekend start Yente in de Hotondcross in Ronse, een manche van de DVV Verzekeringen Trofee. “Ronse is een lastige omloop en met het weer van de voorbije dagen gaat het parcours vol slijk liggen”, vervolgt de Desselgemnaar. “Maar mij hoor je alvast niet klagen, hoor. Ik kijk er alvast naar uit, want ik houd van slijkcrossen. Ploeteren door de modder, daarvoor ben ik crosser geworden.”