Ydris Salomez keert tevreden terug uit Frankrijk

Ydris Salomez, vorige winter aan het werk in de Kasteelcross in Zonnebeke. "Hopelijk word ik begin januari geselecteerd voor het BK veldrijden in Antwerpen." (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Ydris Salomez (18) ging afgelopen weekend in het Franse Beautor crossen. Het was zijn eerste wedstrijd in het buitenland en dat viel bijzonder goed mee. Met een negende stek mag de Dadizeelse belofte meer dan tevreden zijn.

“Ik was zondag inderdaad aangenaam verrast”, opent Salomez. “Ik had niet gedacht dat het zo goed zou gaan. Ik ben eerstejaarsbelofte en dat maakt het natuurlijk niet gemakkelijk, maar toch behaalde ik dit weekend mijn eerste toptienplaats van het seizoen. Ik had nog zicht op de zevende plaats, maar finishte uiteindelijk op een negende stek. Eens koersen in het buitenland is altijd een mooie ervaring. Je rijdt er tegen een heel ander deelnemersveld en er zit helemaal geen druk achter: niets moet, alles mag. Er waren bij ons toch niet zoveel B-crossen om uit te kiezen, dus was het een geknipt moment om eens naar Frankrijk te gaan. Het was een mooie organisatie en zeker voor herhaling vatbaar. Misschien past het dit seizoen zelfs nog eens om de verplaatsing naar Frankrijk te maken, zeker als het niet te ver is.”

Vooral B-crossen

“Ik geloof wel dat ik de stap naar de beloften redelijk goed verteerd heb”, vervolgt de Dadizelenaar. “Ik was het seizoen zonder verwachtingen gestart. Mijn voornaamste doel was uitrijden zonder gedubbeld te worden. Dat is me in het grootste deel van mijn B-crossen gelukt, dus ben ik best wel tevreden. De A-crossen daarentegen zijn iets moeilijker, het niveau ligt hoger en er rijden ook geregeld profs mee. Dat probeer ik een beetje te vermijden, ik focus me op de B-crossen. Louter voor de ervaring rijd ik wel enkele A-veldritten van de DVV Verzekeringen Trofee”, aldus de renner van Proximus-Alphamotorhomes Cycling Team.

Ik zou graag het goede gevoel van afgelopen weekend doortrekken naar de rest van het seizoen

“Ik zou graag het goede gevoel van afgelopen weekend doortrekken naar de rest van het seizoen. Ik leg geen druk op mezelf, al zijn alle extraatjes natuurlijk mooi meegenomen. Zondag is er een cross in Hamme, de thuisbasis van de ploeg, dus het zou toch wel mooi zijn als ik daar een mooie prestatie kan neerzetten. Daarna staat er sowieso nog het West-Vlaams kampioenschap in Zarren op het programma en hopelijk word ik geselecteerd voor het Belgisch kampioenschap in Antwerpen. Uiteraard weer zonder grootste verwachtingen, maar een BK is toch altijd eens leuk voor de ervaring.”

Begonnen bij LRC

Ydris is alleszins niet aan zijn proefstuk toe. Bij de 14-jarige aspiranten begon hij bij Cycling Vlaanderen te crossen en beleeft nu dus zijn zesde seizoen. Voordien reed hij echter al geruime tijd bij de LRC. Misschien was vorig seizoen, waarin hij een aantal mooie toptienplaatsen verzilverde, wel zijn beste campagne ooit, maar het blijft moeilijk om te vergelijken. “De stap naar de beloften is immers iets helemaal anders”, besluit de student sportverzorger-personal trainer aan Syntra West. (RRK)