Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia: “Bevestiging van de Tour”

© NurPhoto via Getty Images
Tom Vandenbussche

Xandro Meurisse (28) heeft de Ronde van Murcia op zijn naam geschreven. Na winst in de openingsetappe naar het wondermooie Caravaca de la Cruz hield de Zwevegemnaar van Circus-Wanty-Gobert stand in de geaccidenteerde tweede rit door de Sierra Espuna. “Dit is een bevestiging van wat we in de Tour van vorig jaar al van Xandro gezien hadden”, benadrukt Kevin Hulsmans, al vijf jaar zijn trainer.

“Xandro heeft me met zijn rit- en eindzege niet verrast, maar dat hij de Ronde van Murcia op die manier zou winnen, dat had ik niet verwacht”, opent Kevin Hulsmans, gewezen luitenant van Tom Boonen. “Dat hij in de eerste rit deel zou uitmaken van de vroege vlucht, kan je vooraf niet plannen. Maar de manier waarop hij het die dag afmaakte, was heel knap. Net zoals het straf was hoe hij de dag erna standhield in die kopgroep van twaalf. Als je ziet met welke jongens (onder meer Valverde, Trentin, Fraile, Luis Leon Sanchez, Kämna en Grosschartner, red.) hij in die lastige rit op pad was… Dat was zonder meer een bevestiging van wat we in de Tour van vorig jaar al van Xandro gezien hadden.”

Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia:
© NurPhoto via Getty Images

Indicatie in Bessèges

Hulsmans had tijdens de Ster van Bessèges, die een week voor de Ronde van Murcia plaatsvond, al gemerkt dat zijn poulain in orde was. “Voor mij was dat al een duidelijke indicatie dat het goed zat. Alleen heeft hij het daar op de eerste dag, toen het in waaiers uiteenviel, wat laten lopen en meer dan een minuut verloren. Daar was ik niet zo tevreden mee, want na die heel goeie tijdrit werd hij plots twaalfde in de eindstand. Zonder dat tijdverlies in die ene rit was hij als zevende gefinisht. En dat zonder veel inspanningen te moeten leveren.”

Xandro heeft zich op 2020 voorbereid zoals we dat al jaren doen

Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia:
© NurPhoto via Getty Images

Hulsmans zag Meurisse een goede winter doormaken. “Een renner heeft altijd wel links of rechts wat kwaaltjes. Soms word je nu eenmaal ziek op een ambetant moment. Maar Xandro heeft het de voorbije maanden eigenlijk allemaal goed doorzwommen. De manier van trainen hebben we niet aangepast. We werken al jaren zo. Je moet niet veranderen, omdat je zogezegd het warm water hebt uitgevonden. Warm water dat later uiteindelijk koud water blijkt te zijn. Neen, hij heeft op de gebruikelijke manier getraind, ook al reed hij iets meer crossen. En we proberen wel om sowieso zoveel mogelijk variatie in zijn trainingsprogramma te brengen.”

Progressie

Heeft deze Meurisse eigenlijk nog veel verbeterpunten, vragen we ons af. Hulsmans moet even nadenken. “Ik denk dat hij vooral op mentaal vlak nog progressiemarge heeft. Maar voor de rest zijn we vooral bezig met bepaalde zaken af te vinken. Dat hij via zijn ploeg in een windtunnel is mogen gaan testen om zijn fietspositie te verbeteren, heeft hem heel veel plezier gedaan. Dat bevordert zijn motivatie. Het gaat vooral om details die we nog aanpassen.”

De conditie is goed. Nu moet hij er alleen voor zorgen dat hij niet ziek wordt

Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia:
© NurPhoto via Getty Images

De Zwevegemnaar is momenteel aan de slag in de Ronde van de Algarve. “Die wedstrijd was een doel voor Xandro en dus hebben we daar naartoe gewerkt. In maart volgt zijn eerste deelname aan de Strade Bianche. Ook met die prachtige koers zit Xandro zeker in zijn achterhoofd. Maar uiteindelijk komt het er toch vooral op aan om gezond te blijven. De conditie is goed. Nu moet hij er alleen voor zorgen dat hij niet ziek wordt. Intussen kunnen we op training nog enkele verbeterpunten afvinken”, voegt Hulsmans er met een knipoog aan toe.

Waalse klassiekers

Meurisse zal een heel goed gevuld voorjaar afwerken. Ook Milaan-San Remo (zijn eerste deelname!), de Waalse klassiekers en de Ronde van Romandië staan op zijn voorlopig programma. “Toen Xandro te horen kreeg dat een tweede deelname aan de Tour er dit jaar niet inzat, was hij heel ontgoocheld”, geeft Hulsmans aan. “Logisch natuurlijk. Maar ik heb hem snel duidelijk gemaakt dat hij zich nieuwe doelen moest stellen. De Waalse klassiekers, die hij sowieso al zou rijden, zijn daarbij naar voren gekomen. Pas op, dat wordt niet evident, zeker als je ziet welke renners de voorbije jaren in Luik-Bastenaken-Luik telkens naar voren komen. Er zal een allerbeste Meurisse nodig zijn om met die mannen mee te kunnen. Daarom vind ik het belangrijk dat hij zich niet blind staart op die grote koersen. Ook schitteren in een wedstrijd als de Druivenkoers kan mooi zijn.”

Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia:
© NurPhoto via Getty Images

Er zal een allerbeste Meurisse nodig zijn om in Luik-Bastenaken-Luik met die grote mannen mee te kunnen

Intussen lijken alle signalen erop te wijzen dat Meurisse in 2021 de stap naar de WorldTour zal zetten. Deceuninck-Quick-Step toont interesse. “Maar daar houd ik me bewust niet mee bezig”, benadrukt Hulsmans. “Ik respecteer een ploeg als Circus-Wanty-Gobert, die dat heel goed doet. Natuurlijk is het zo dat elke renner die nooit in de WorldTour heeft gereden ervan droomt om ooit op dat allerhoogste niveau te kunnen rijden. Xandro is ook zo iemand. Zijn prestaties dit jaar zullen uitwijzen wat de toekomst brengt.”

Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia:
© NurPhoto via Getty Images

Xandro Meurisse won vorige week vrijdag de eerste rit van de Ronde van Murcia met aankomst heuvelop in Caravada de la Cruz. (foto Getty Images)
Xandro Meurisse won vorige week vrijdag de eerste rit van de Ronde van Murcia met aankomst heuvelop in Caravada de la Cruz. (foto Getty Images)© Getty Images

Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia:
© NurPhoto via Getty Images

Xandro Meurisse won de Ronde van Murcia:
© NurPhoto via Getty Images