Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) wint Druivenkoers in Overijse

Xandro Meurisse werd vorig jaar derde en is dit jaar de eerste in de Druivenkoers. © BELGA
Redactie KW

Xandro Meurisse (Wanty-Groupe Gobert) heeft woensdag in het Vlaams-Brabantse Overijse de 58ste editie van de Druivenkoers (1.1) gewonnen.

De 26-jarige Meurisse was na 196,4 kilometer met start en aankomst in Overijse in een sprint sneller dan de Nederlander Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij) en Jimmy Janssens (Cibel-Cebon). Meurisse doorbrak zo de zegereeks van zijn land- en ploeggenoot Jérôme Baugnies, die de vorige drie jaar telkens de beste was in Overijse. Het record van vier opeenvolgende zeges blijft zo op naam van Bjorn Leukemans (2010, 2011, 2012 en 2013) staan. Voor Meurisse, vorig jaar nog derde in de Druivenkoers, was het de eerste zege van het seizoen.

Van bij aanvang lag het tempo zeer hoog. Na 50 kilometer koers vormde zich een kopgroep met Dries De Bondt, Maxime Farazijn, de Canadees Benjamin Perry, de Nederlander Ivar Slik, de Brit Joshua Teasdale, de Fransman Steven Tronet en de Duitser Jannik Steimle. Het zevental mocht de acht plaatselijke ronden van elk 11,9 kilometer op en rond het Stationsplein van Overijse met daarin telkens de beklimming van de Tombeurstraat en de Schavei, aanvatten met een voorsprong van 1:20 op het peloton.

Hemelsluizen gaan open

In de grote groep waren het vooral de renners van Wanty-Groupe Gobert en Joker-Icopal die het tempo bepaalden. Met nog 55 kilometer voor de boeg ging het te snel voor Steimle. Een ronde later verloor ook Joshua Teasdale voeling met de kopgroep. Met nog drie ronden voor de boeg reden enkel nog Dries De Bondt en Benjamin Perry even voor het peloton uit. Wat verderop werden zij ook gegrepen en kregen we een algemene hergroepering. Meteen gingen ook de hemelsluizen open en werden de renners getrakteerd op een fikse regenbui.

Net voor het ingaan van de slotronde trokken Meurisse, Janssens en Riesebeek in de aanval. Zij sprokkelden vlug een halve minuut voorsprong. De tegenreactie vanuit het peloton kwam niet geordend op gang. Riesebeek zette in de slotkilometer nog een uitval op, maar die werd netjes gepareerd door Meurisse; Janssens moest zijn metgezellen echter laten rijden. In de daaropvolgende sprint haalde Meurisse het.

(Belga)

Wanty-Groupe Gobert zet zegereeks voort

Drie opeenvolgende jaren zegevierde Jérôme Baugnies in Overijse. Xandro Meurisse won woensdag deze editie van de Druivenkoers, wat zorgt voor vier opeenvolgende overwinningen voor het team Wanty-Groupe Gobert. “Het is jammer voor mijn teamgenoot Jérôme Baugnies dat hij hier niet voor de vierde opeenvolgende keer kan winnen, maar de zege blijft alvast toch in de ploeg“, stelde Meurisse. “Het is mijn eerste zege dit seizoen. Mijn laatste overwinning dateert reeds van vorig jaar toen ik in ongeveer dezelfde periode als nu de Stadsprijs van Geraardsbergen, een kermiskoers, won.”

“In het begin van de wedstrijd werd onze tactiek wat ontregeld door een valpartij. Wij hadden zo niemand mee in de vroege vlucht”, vervolgde Meurisse. “We bleven evenwel rustig en konden de achterstand op de kopgroep beperken. Wesley Kreder, Mark McNally en Kevin Van Melsen zorgden voor de samensmelting. Een versnelling van Pieter Vanspeybrouck met Guillaume Van Keirsbulck zorgde voor een serieuze schifting in het peloton. Daarna bleven Baugnies en ik over om het af te maken. Ik kon meegaan met een laatste vlucht met drie. Bij een tempoversnelling moest Janssens eraf en ik kon Riesebeek in de daaropvolgende sprint achter mij houden. Mijn volgende koers wordt de Ronde van Groot-Brittannië. Ikhoop daar mijn goede conditie opnieuw te kunnen tonen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier