Xandro Meurisse rijdt WK-wegrit in steun van Dylan Teuns

Redactie KW

Xandro Meurisse, de verrassing in de Belgische selectie voor het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Innsbruck, krijgt zondag een erg duidelijke rol van bondscoach Kevin De Weert: hij moet de hele dag Dylan Teuns bijstaan.

Als renner van het procontinentale Wanty-Groupe Gobert is Meurisse de minder bekende naam in de WK-ploeg. “Na het EK (waar hij zesde werd na veel werk voor de landgenoten, red.) kreeg ik te horen dat ik bij de kleine preselectie zat. Dan hoop je daar wel op, maar hou je er toch rekening mee dat er ook heel wat andere renners in de wachtrij staan die bij grotere ploegen rijden. Ik heb mij daar zo weinig mogelijk proberen druk in te maken en me zoveel mogelijk te concentreren op mijn prestaties. Toen ik het telefoontje kreeg dat ik erbij was, was ik heel tevreden om dat te kunnen vertellen.”

Kopmannen bijstaan

Over zijn rol op dit WK laat Meurisse geen twijfels bestaan. “Ik moet realistisch zijn. Dat ben ik sinds het moment dat ik wist dat ik mee moest. Ik ben hier om de kopmannen bij te staan. Dat is duidelijk mijn rol, denk ik. En daar kan ik heel, heel goed mee leven. Ik ga dat met veel plezier doen. Ik doe dat graag, ook in mijn eigen ploeg en op dit WK moet ik Dylan Teuns de hele dag bijstaan. Dat wordt mijn heel concrete rol.”

De kansen die Meurisse geeft aan de Belgische ploeg? “Ik denk dat we veel onderschat worden. Ik heb hier en daar een beetje pers gelezen, en ik vind het straf dat ze ons zo onderschatten. Als je weet dat Greg Van Avermaet olympisch kampioen wordt in Rio en als je weet wat Tim Wellens op zijn palmares heeft, wat Tiesj Benoot doet in de Strade Bianche en Dylan Teuns in de Ronde van Spanje… Ik ben er bijna van overtuigd dat we zeker gaan meedoen.”

Rekening houden met Nibali

In de laatste aanloop naar dit WK werd Meurisse nog vierde in de Memorial Marco Pantani, een Italiaanse semiklassieker van een hele reeks waarin Gianni Moscon enkele keren indruk maakte. “Moscon is zeker klaar. Een beetje aan de kant gezet door zijn ploeg Sky, maar hij was heel, heel indrukwekkend in Italië. Maar er is bij Italië ook Nibali. Dat is en blijft Nibali, daar moet je altijd rekening mee houden. Van die rivaliteit binnen de andere toplanden kunnen wij misschien profiteren.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.