Xandro Meurisse in de bloemetjes gezet op Sportgala Zwevegem

© belga
Redactie KW

Vrijdagavond werd wielrenner Xandro Meurisse op het sportgala van Zwevegem gehuldigd voor zijn prestaties in 2019. De renner was genomineerd voor de prijs van Sportman van het jaar, maar kon deze niet winnen omdat hij een jaar eerder al had gewonnen. In het reglement staat namelijk dat eenzelfde persoon de prijs maar eens om de drie jaar mag winnen.

Meurisse werd gehuldigd voor zijn sterke prestaties op Franse wegen in 2019. In juni reed hij naar een verdienstelijke 14de ereplaats in het eindklassement in het Criterium du Dauphiné. Deze wedstrijd gold als de laatste voorbereiding op zijn Tourdebuut. Meurisse toonde zich in de eerste rit al strijdlustig en werd op de Muur van Geraardsbergen nipt geklopt door Greg Van Avermaet in de strijd voor de eerste bollentrui. Zijn beste resultaat behaalde hij in de 6de rit met aankomst op La Planche des Belles Filles. Meurisse ontsnapte er vroeg in de wedstrijd met 13 anderen en finishte uiteindelijk als 3de na ritwinnaar Teuns en Ciccone. De Zwevegemnaar behaalde daarnaast nog een 7ste en 8ste plaats in de rituitslag en finishte de Tour als eerste Belg op een 21ste plaats in het eindklassement. Na sterke prestaties op het EK en WK in 2018 gold Meurisse zijn Tourdebuut als zijn definitieve ontbolstering voor de internationale wielerwereld.

Geen Tour de France

Ook in 2020 kon Meurisse al een aantal knappe prestaties voorleggen. Na ereplaatsen in de Grand Prix Cycliste la Marseillaise en de Etoile de Bessèges won de Zwevegemnaar de eerste rit in de Ronde van Murcia. In de 2de en eveneens slotetappe verdedigde hij zijn leiderstrui met succes en won hij het eindklassement van de Spaanse rittenwedstrijd. Normaal ging Meurisse zijn debuut maken in de Strade-Bianche, maar door de afgelasting van de Italiaanse wedstrijden door het Coronavirus maakt hij nu zijn debuut in Parijs-Nice, dat zondag van start gaat. Meurisse start er met gezonde ambitie. Daarna werkt hij toe naar de Waalse klassiekers in april en het Critérium du Dauphiné in juni.

Zijn ploeg Circus – Wanty Gobert – Tormans Cycling Team kreeg dit jaar wel, na drie wildcards op een rij, geen nieuwe uitnodiging voor de Tour de France. Meurisse is zo genoodzaakt andere doelen te zoeken en start daarom in de Ronde van Polen. Ook is hij naar eigen zeggen bereid om deel te nemen aan de wegrit van de Olympische Spelen in Tokio en het EK en WK later dit jaar. Meurisse zijn contract bij de ploeg van Hilaire Van der Schueren loopt op het einde van het seizoen af en de Zwevegemnaar droomt ervan om nog een stap hogerop te zetten naar de WorldTour.

(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier