Xandro Meurisse 15de in Ronde: “Dit had niemand verwacht”

© belga
Tom Vandenbussche

Xandro Meurisse was één van de vier West-Vlaamse renners die de finale van de Ronde van Vlaanderen mee kleurden. De 28-jarige Zwevegemnaar, die zijn toekomstig ploegmaat Mathieu van der Poel naar de zege zag flitsen, legde in de sprint voor de derde plaats beslag op plek vijftien. “Dit had niemand verwacht. Ik niet en de ploeg niet.”

Voor Meurisse was het zijn voorlaatste keer in dienst van Circus-Wanty-Gobert. Woensdag rijdt hij nog Brugge-De Panne. Met een 15de plaats in de Ronde van Vlaanderen kan hij zijn seizoen met een positieve noot afsluiten. Meurisse begon zijn campagne in februari dan wel met een rit- en eindzege in de Ronde van Murcia, sinds augustus kende hij vooral veel tegenslag en raakte hij maar niet op zijn niveau van voor de lockdown. Daar leek het toch op. “Maar ik ben er altijd 100 procent voor blijven leven. In de Brabantse Pijl had ik op meer gehoopt, maar ik ben blijven trainen, blijven afzien en met de nodige rust kende ik vandaag een heel goeie dag.”

Dat is een understatement, want de Zwevegemnaar sprintte in Oudenaarde voor de derde plaats. “Misschien had ik me wat meer moeten sparen in dat groepje. Op de Kwaremont voelde ik me nog heel goed, maar op de Paterberg was ik blij dat ik nog mee was. In de slotfase voelde ik dat het beste ervan af was. In de laatste kilometer raakte ik zelfs nog even voorop met Turgis en een andere renner, maar dat ging jammer genoeg niet door. Uiteindelijk moeten we realistisch zijn: in die groep van achttien zaten we nog met twee renners van de ploeg. Dat is al heel knap. Normaal ben ik niet traag in een sprint van zo’n klein groepje, maar ik zag naast mij alleen maar jongens die al op het podium van een klassieker hebben gestaan of er zelfs al eentje hebben gewonnen. Ik ben tevreden. Absoluut zeker.”

Xandro Meurisse 15de in Ronde:
© BELGA

In 2021 zal Meurisse uitkomen voor Alpecin-Fenix, de ploeg van Mathieu van der Poel. “Ik kijk daar enorm naar uit. Op de outfit zal dan wel geen logo van de WorldTour staan, de werking en de hele omkadering is beter dan in heel wat WorldTour-teams. De ploeg zal zelf kunnen kiezen in welke wedstrijden het aantreedt. Dat is een comfortabele positie. Natuurlijk kijk ik uit naar de Tour, maar er zijn zoveel mooie koersen.”

De Kegel en Hulsmans

De overstap naar Alpecin-Fenix houdt ook in dat Meurisse niet meer met Kevin Hulsmans als trainer zal samenwerken, wel met de trainer van de ploeg, Kristof De Kegel. “Ik heb Kristof deze week al aan de lijn gehad. We zijn het er beiden over eens dat Kevin de voorbije vijf jaar fantastisch werk heeft geleverd en we niet zomaar alles in de vuilnisbak kunnen kieperen. Kristof en Kevin zullen zeker nog met elkaar overleggen. En Kevin wist dat dit kon gebeuren als ik naar een ander team zou gaan. Onze band gaat niet meer kapot. Hij is een van mijn beste vrienden.”