WUK NIEUWS (2) : Ex-wielrenner Niko Eeckhout loodst nu jongere renners naar de zege

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

In oktober hing Niko Eeckhout, de 40 al voorbij, zijn fiets aan de haak. Wij wilden weten wat Rambo tegenwoordig doet.

Niko Eeckhout is dan wel geen wielrenner meer, het peloton is nooit ver weg. De Wielsbekenaar ging aan de slag bij de ploeg waar hij de laatste jaren van zijn carrière reed : An Post-Chain Reaction Cycles-Sean Kelly. “Ik houd me er in hoofdzaak bezig met de begeleiding van de renners”, legt hij uit. “Dit jaar heb ik twee stages in Spanje meegedaan en was ik er bij in de Ster van Bessèges.” An Post is een jonge ploeg en dus zijn de ambities eerder realistisch in dat soort wedstrijden. Voor resultaten wordt er vooral uitgekeken naar het WK op de piste in Columbia dat er eind februari aankomt. “Onze ploeg beschikt over enkele hele goeie pisterenners, dus da’s een belangrijke afspraak”, legt Niko uit. “Vijf van de zestien renners trekken naar het WK, daarbij twee ex-wereldkampioenen met Aaron Gate (Nieuw-Zeeland) en Glenn O’shea (Australië).”

Jonge talenten

Daarna wenkt de competitie op de weg en dan speelt Niko Eeckhout meer een thuismatch. “Twee renners komen rechtstreeks uit Columbia naar Vlaanderen voor de Driedaagse van West-Vlaanderen, daarnaast staan ook Kuurne, de Handzame Classic en Nokere Koerse op het programma.” Gevraagd naar welke renners we moeten uitkijken, blikt Niko vooral vooruit naar de nog iets verdere toekomst. “Onze ploeg telt een aantal jonge renners die nu nog onbekend zijn, maar die heel wat potentieel hebben. Er zijn zeker vijf renners waarvan je aan de tijden die ze nu op de piste neerzetten kan verwachten dat we ze nog gaan zien. Ik schat dat zeker twee ervan het ook zullen maken. Wie dat uiteindelijk wordt, zal afhangen van details, maar Ryan Mullen and Owain Doull laten alvast mooie dingen zien.”

En kruipt Niko zelf nog wel eens op de fiets? “Ja hoor, dat gebeurt”, bevestigt hij. “Als ik tijd heb, dan ga ik nog wel eens een eindje rijden. Ik fiets nog redelijk door, ‘t is nog niet aan wielertoeristentempo.”

(FV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.