WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen: “Ook topprestaties leveren in interclubs”

Het bestuur van het WT Decock-Van Eyck Sport met v.l.n.r.: Olivier Vandenheede, Antoon Decock, Luc Courtens en Conny Verbinnen. Xavier Decock ontbreekt op dit plaatje. (Foto WO)
Redactie KW

WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen legt de lat dit seizoen nog hoger. “We willen niet alleen scoren in het regionale werk, maar ook in de interclubs”, zegt general manager Luc Courtens.

Het vertrek van ex-prof Steven Caethoven en routinier David Geldhof wordt ruimschoots gecompenseerd door de komst van die andere ex-profs Joeri Calleeuw en Louis Verhelst. Ook Ciske Aneca is zonder meer een echte aanwinst.

“We komen versterkt aan de start van ons negentiende seizoen”, stelt ploegleider Rik Roose. “Calleeuw heeft de ambitie om een of twee interclubs op zijn naam te schrijven. Hij is momenteel op stage. Aan uitbollen denkt hij nog niet. Ook van Verhelst zullen we mooie dingen zien. Hij is ondanks zijn voltijdse job nog steeds ambitieus. En Aneca, vorig seizoen goed voor veertien overwinningen, wil bij ons een vervolg breien aan zijn doorbraak.”

“Jens Vandenbogaerde, die vorig jaar met zijn 27 successen nationaal zegekoning werd, wil iets vroeger in vorm zijn. Bedoeling is om al sterk te presteren in Gent-Staden en de interclub in Dottenijs, waar hij vorig jaar vierde was. Hij voelt zich goed bij ons. Het feit dat hij niet inging op een voorstel van een continentale formatie zegt genoeg. We verwachten ook veel van Joren Touquet. Vorig jaar verloor hij veel tijd door een operatie aan de knie. Intussen is hij weer zo goed als de oude. En schrijf ook Thomas Vanhaecke maar niet af. Na een mindere campagne wil hij weer aanknopen met zijn beste niveau. Ook Nills Pauwels liet al mooie dingen zien op training.”

Ook sterke beloftekern

“Bij de beloften verwacht ik veel van Jari Carpentier”, vervolgt verzorger Yves Verpoort. “Vorig jaar boekte hij veel vooruitgang. Ik ben ervan overtuigd dat hij de lijn zal doortrekken. Hij mikt op een eerste zege als belofte. Ook nieuwkomer Gilles Vercruysse is uit het goede hout gesneden.”

Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen telt zestien eliterenners zonder contract (onder wie ex-prof Davy Commeyne en Koen Demuynck) en tien beloften. De Fransman Florent Breye, die vorig jaar in Reningelst de Internatie op zijn naam schreef, blijft de ploeg van voorzitter Antoon Decock trouw.

Joren Touquet (eliterenner zonder contract uit Wevelgem): “Mijn knie is weer in orde”

(foto WO)
(foto WO)

Joren Touquet wil weer knallen zoals in 2017, toen hij de interclub in Ichtegem op zijn naam schreef. “Het gaat de goede richting uit na mijn pechseizoen”, zegt de Wevelgemnaar. “Eind mei moest ik geopereerd worden aan de knie. Na het clubkampioenschap in Emelgem-Izegem begon ik te sukkelen. Het was half juli toen ik weer kon koersen. Ik ben nog redelijk goed in conditie geraakt en won zelfs nog een regionale koers. Wel voelde ik dat ik te kort kwam in de finales van grote koersen.”

“Na het seizoen heb ik niet lang gerust. Mijn knie moest sterker worden. Intussen is het krachtverschil zo goed als weg. Normaal gezien zou ik er meteen moeten staan. Het voorjaar is mijn favoriete periode. Ik kan goed tegen het slechte weer en ik heb een voorkeur voor grote wedstrijden. Die manier van koersen ligt me goed. We zullen met een sterk team aan de start verschijnen. Waar ik er vroeger soms alleen voor stond, moet het nu lukken om met twee of drie de slotfase in te gaan. We hebben meer ijzers in het vuur dan in het verleden.”

“De combinatie met mijn job aan de stad Harelbeke valt goed mee. Ik zit in een ideale situatie. Of ik geen spijt heb dat ik geen prof kon worden? Eigenlijk niet, ik weet van mezelf dat ik het niet in mij heb om uit te groeien tot een grote renner. Ik presteerde verdienstelijk. Ooit won ik bijna Brussel-Zepperen. Maar nadien begon mijn lichaam te sputteren. Ik kreeg last van mijn maag. Later staken ook rugproblemen de kop op”, aldus de krachtpatser van WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen.

Louis Verhelst (eliterenner zonder contract uit Anzegem): “Me uitleven in de kermiskoersen”

(foto WO)
(foto WO)

Louis Verhelst, die als prof onder meer uitkwam voor de Franse teams Cofidis en Roubaix-Lille Métropole, moet het wielrennen voortaan combineren met zijn voltijdse job als boekhouder. “Vorig seizoen heb ik (in het truitje van het continentale Tarteletto-Isorex van manager Peter Bauwens, red.) nog even gehoopt om weer de stap naar de profs te kunnen zetten. Maar toen ik voelde dat ik ter plaatse bleef trappelen, heb ik de knoop doorgehakt om terug te keren naar een club. Met alle respect voor continentale ploegen, maar ik had geen zin om op die basis verder te doen. Op mijn 28ste wil ik vooruit met mijn leven. Nu heb ik tenminste financiële zekerheid.”

“Ik zie het zitten bij WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen. We vormen een sterk geheel”, vertelt de Anzegemnaar. “Twee jaar geleden reed ik bij Vastgoedservice ook veel kermiskoersen. Dat was best leuk. Ik ben toen ook nog zevende geworden op het Belgisch kampioenschap. Mijn doel is om weer goed en regelmatig te presteren. Ik wil me weer kunnen uitleven, maar ik besef wel dat ik er nog niet meteen zal staan. Tot nog toe kon ik enkel tijdens de weekends op volume trainen. Ik zal een maand nodig hebben om in het ritme te komen. Maar aangezien ik rap in vorm ben, maak ik me geen zorgen. Ik heb voldoende talent om de komende maanden nog iets te tonen. Normaal gezien moet de combinatie met mijn job lukken. Aan stoppen wil ik nog niet denken. Ik wil nog een mooi hoofdstuk toevoegen aan mijn wielerloopbaan”, besluit Louis Verhelst.