Wouter Donck volgt Etienne Denys op als voorzitter van Flandria

Wouter Donck volgt Etienne Denys op als voorzitter. (foto Kurt) © Foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Na 15 jaar voorzitterschap achtte Etienne Denys de tijd gekomen om de fakkel door te geven aan een jonger bestuurslid. Wouter Donck, die een zevental jaar geleden tot het bestuur toetrad, neemt vanaf nu de honneurs waar.

De zelfstandig architect voelt zich klaar, maar weet dat er een pak werk bijkomt. De Omloop van het Houtland is sinds jaar en dag hét speerpunt van Flandria, dat daarnaast ook nog tal van andere wedstrijden organiseert in Lichtervelde.

Etienne Denys had al even aangegeven dat hij op zoek was naar een opvolger als voorzitter. De Lichterveldse ondernemer bij Voeders Denys, dat sinds kort in zee ging met Voeders Decadt, geeft de fakkel door aan Wouter Donck, maar blijft zijn opvolger met raad en daad bijstaan. “Een nieuwe voorzitter vind je niet van de ene dag op de andere”, beseft Etienne Denys. “Wouter heeft die taak op zich genomen, maar het is ook niet per se de bedoeling dat hij de voorzitter blijft. Vinden we iemand die nog meer deuren kan openen, is hij bereid om een stap opzij te zetten. Of dat al dan niet gebeurt, dat zal de tijd uitwijzen.”

Connecties

Wouter Donck beaamt volmondig. “Je kan het vergelijken met een voorzitter bij een voetbalploeg. Die brengt het grootste deel van het geld binnen. Staat daar iemand die plots dubbel zoveel geld kan binnen brengen, dan is dat interessanter. Niet enkel de connecties met de ploegen zijn belangrijk, maar ook het geld dat moet binnen komen. Nu kunnen we verder werken met de huidige sponsors en vragen voor hun blijvende steun. De koers groeit vlug en als je wil meekunnen, moeten er sponsors bij kunnen komen.”

“Het is niet mijn bedoeling om er volledig mee te stoppen”, pikt Etienne Denys terug in. “Ik blijf mijn steentje bijdragen. We blijven elkaar steunen en bijstaan waar nodig. Daarnaast mogen er gerust nog enkele nieuwe leden bijkomen. Een beetje verjonging, al hebben we een goede bende.”

“Het was soms een gevecht om een 1.1-wedstrijd te worden”

Wouter Donck: “Twee jaar geleden kwam er een nieuw bestuurslid bij. Dat zorgde meteen voor een heel nieuwe drive. Hij zorgde ook meteen voor een heel nieuwe website. Het is de bedoeling dus dat we er zeker opnieuw enkele nieuwe jonge mensen bij kunnen krijgen.”

Wat was voor Etienne Denys de mooiste verwezenlijking in zijn 15 jaar als voorzitter? “Dat we een 1.1-wedstrijd zijn geworden”, stelt de erevoorzitter/bestuurslid zonder verpinken. “We zijn gestart als een 1.12-wedstrijd en zijn een 1.1 geworden. Dat was een geleidelijk proces. Een gevecht ook soms, omdat we niet altijd onmiddellijk de verhoging kregen. Nu zijn we al een aantal jaar een 1.1-wedstrijd. Het is een onderneming geworden, die Omloop van het Houtland. Dat is niet te onderschatten en Wouter zal dat ook wel nog ondervinden.”

Wielermicrobe

“Je moet de microbe ook te pakken hebben om het te willen doen”, pikt de nieuwe voorzitter terug in. “Destijds kwam ik dankzij Kurt Doom in het bestuur. Ik dacht toen dat de vereniging enkel de Omloop van het Houtland inhield, al stond ik ook stil bij de andere evenementen. Ik dacht dat koers gewoon koers organiseren was. Maar zonder sponsors komt er geen geld binnen en heb je geen koers. Een voorzitter brengt geld binnen. Je mag nog zulke goede connecties hebben in de wielerwereld – zeker nu – geen enkele ploeg komt nog gratis. De bedragen voor de ploegen zijn de laatste tien jaar verdubbeld. Alles is internationaler geworden. Nu zitten we vooral met lokaal verankerde sponsors, maar de uitdaging is nu om een grote sponsor proberen binnen te halen.”

“Met de nieuwe startplaats in Middelkerke – en Lichtervelde dat de financiële steun opgekrikt heeft – hebben we een goede basis. Als je positieve cijfers en een mooi resultaat hebt, geeft dat een drive om er aan te blijven verder werken.”

De Omloop van het Houtland, het paradepaardje van Flandria, werd in 2012 en 2013 gewonnen door deze Marcel Kittel.
De Omloop van het Houtland, het paradepaardje van Flandria, werd in 2012 en 2013 gewonnen door deze Marcel Kittel.© BELGA

Wouter Donck is alvast klaar voor zijn nieuwe uitdaging: “Het is vooral leuk dat er een vloeiende overgang gebeurt. We hebben geen grote visie om grootschalig te groeien, maar wel om een gezonde vereniging te blijven. We waren aan het kijken om een tienjarige visie uit te stippelen.” “Hetgeen we deden, blijven we verder doen, maar misschien een stukje beter”, vult Etienne Denys aan. “Er zitten al bepaalde vernieuwingen in die plannen.”

“We hebben nog maar een aanpassing doorgevoerd met de nieuwe start in Middelkerke”, gaat Wouter Donck verder. “Het zou dan ook zot zijn om nu al te veel te willen doen. De andere aanpassingen zullen een beperktere invloed hebben. Voor mij wordt het ook een uitdaging om in Middelkerke sponsors bij te halen. Voor Middelkerke was het ook aanvankelijk kijken wie wij zijn. En dat is meegevallen.”

Etienne Denys kreeg, naast bestuurslid, de naam van erevoorzitter toebedeeld. “Etienne is nog de contactpersoon van veel vips tijdens de Omloop. Al zal ik de contactpersoon zijn om de kaarten te bezorgen, te polsen of er uitbreidingsmogelijkheden zijn, connecties leggen… Het is de bedoeling dat we de komende jaren een aantal keer samen gezien worden, als team. Onze vereniging werkt als een team samen.”

Cyclocross

Maar uiteraard blijven ook de andere wedstrijden van de vereniging de nodige aandacht behouden. “We proberen dat elke koers rendabel is. Het heeft geen zin om koers te houden om het volk te plezieren. Daar kijken we naar als we een verslag opmaken van een wedstrijd. Komen we hier positief of negatief uit en hoe komt dat?”

Kortom: de aandacht gaat niet enkel uit naar de Omloop van het Houtland. “In juni hebben we een juniorenkoers. Tijdens de Margarethakermis hebben we onze koers aan de Burgersgilde, tijdens de Omloop is er het afwachtingscriterium en ook de cyclocross mag je niet onderschatten. Dat geeft een positief saldo en dat leeft. Zo kunnen we wedstrijden organiseren, voor jeugd, juniores, beloften én masters. En het parcours werd opengesteld voor een initiatie met Rudy De Bie. Dit alles blijft zoals het is. Tot slot: verder bouwen op iets wat goed is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier