Wout van Aert voor eeuwige roem in Vlaanderens Mooiste

Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma) is topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen.©DIRK WAEM BELGA
Wout Van Aert (Team Jumbo-Visma) is topfavoriet voor de Ronde van Vlaanderen.©DIRK WAEM BELGA

Wout van Aert staat bij de bookmakers op één om straks de Ronde van Vlaanderen te winnen. Samen met de Nederlander Mathieu van der Poel en de Fransman Julian Alaphilippe domineerde de 26-jarige Antwerpenaar het voorjaar. “De grote drie” zijn dan ook de topfavorieten in de 105e editie van “Vlaanderens mooiste”.

Dat waren ze ook vorig jaar al en toen maakten ze die rol met verve waar. Van der Poel trok aan het langste eind door in een millimetersprint Van Aert achter zich te houden. Alaphilippe was aanvankelijk ook mee met het veldrijdersduo, maar kon door een val niet tot het einde voor de zege strijden.

Geen Stybar

Bij Jumbo-Visma kan Van Aert rekenen op zijn eerste luitenants Nathan Van Hooydonck en Timo Roosen. Van der Poel heeft bij Alpecin-Fenix de steun van Gianni Vermeersch en Belgisch kampioen Dries De Bondt. Terwijl zij allebei de uitgesproken kopman zijn, voert wereldkampioen Alaphilippe een bijzonder sterk blok van Deceuninck – Quick-Step aan. Zdenek Stybar moest dan wel in laatste instantie forfait geven, met Kasper Asgreen, Davide Ballerini, Florian Sénéchal en Yves Lampaert heeft Patrick Lefevere nog altijd heel wat troeven achter de hand .

Peter Sagan mag je nooit afschrijven. De drievoudige wereldkampioen heeft er een goede Ronde van Catalonië opzitten en zakt gemotiveerd naar Vlaanderen af. De Slovaak, die bij BORA – hansgrohe Nils Politt aan zijn zijde heeft, won De Ronde al eens in 2016. Alexander Kristoff, winnaar in 2015 en de afgelopen twee jaar telkens derde, is speerpunt bij UAE Team Emirates, dat ook op Matteo Trentin rekent. Met Niki Terpstra (2018) en Alberto Bettiol (2019) hebben Total Direct Energie en Education-Nippo eveneens een oud-winnaar in de rangen.

Drievoudig winnaar

De winnaar van 2017, Philippe Gilbert, gaf forfait en zo moeten John Degenkolb en Tim Wellens de eer van Lotto Soudal hoog houden. Greg Van Avermaet en Oliver Naesen jagen bij AG2R Citroën een eerste zege in de Ronde van Vlaanderen na. Jasper Stuyven, die met Milaan-Sanremo al het eerste monument van dit seizoen op zijn naam schreef, deelt het kopmanschap bij Trek-Segafredo met Mads Pedersen. Ineos Grenadiers heeft met Dylan van Baarle, afgelopen woensdag winnaar van Dwars door Vlaanderen, en Tom Pidcock ook twee ijzers in het vuur, net als DSM met Tiesj Benoot en Sören Kragh Andersen. Michael Matthews moet het doen voor BikeExchange, Sep Vanmarcke voor Israël Start-Up Nation. Groupama-FDJ hoopt op een glansprestatie van Stefan Küng,

Geen van allen kan zich zondagavond aansluiten bij het kransje van renners dat driemaal de Ronde van Vlaanderen won: de Zwitser Fabian Cancellara (2010, 2013 en 2014), Tom Boonen (2005, 2006 en 2012), Johan Museeuw (1993, 1995 en 1998), Eric Leman (1970, 1972 en 1973), de Italiaan Fiorenzo Magni (1949, 1950 en 1951) en Achiel Buysse (1940, 1941 en 1943).

Blaak

Enkele uren na de mannen starten de vrouwen aan hun 18e “Hoogmis”. De 31-jarige Nederlandse Chantal van den Broek-Blaak (SD Workx) maakt kans om zichzelf op de erelijst op te volgen , maar de topfavorietes zijn haar landgenotes Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten (Movistar), Marianne Vos (Jumbo-Visma) en Lotte Kopecky (Liv Racing), die na Grace Verbeke (2010) de tweede Belgische winnares kan worden.

Van Vleuten won “Vlaanderens Mooiste” al eens in 2011, Vos, vorige week winnaar in Wevelgem, in 2013. Ook de Nederlandse Ellen van Dijk (2014), de Britse Eilzabeth Deignan (2016) en de Italiaanse Marta Bastianelli (2019) gaan voor een tweede zege. Van den Broek-Blaak en Van der Breggen maken deel uit van een sterk blok bij SD Worx, dat ook nog Amy Pieters en Jolien D’hoore in de rangen heeft. Voor D’hoore, tweede in 2015, wordt het de laatste kans de wedstrijd op haar naam te brengen, zij stopt dit jaar met koersen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier