Wout van Aert triomfeert in Bredene, Van der Poel tweede

© BELGA
Redactie KW

De 23-jarige Wout van Aert (Crelan-Charles) heeft vrijdag de Brico Cross in Bredene gewonnen. Hij haalde het na een solo die hij opzette in de tweede ronde, na een foutje van zijn medevluchter Mathieu van der Poel. De Nederlander werd tweede. Quinten Hermans vervolledigde het podium. Voor Van Aert is het zijn zevende zege van het seizoen.

Voor deze negende editie weken de organisatoren van het Meeting- en Eventcentrum Staf Versluys uit naar het meer landinwaarts gelegen domein De Grasduinen. Dat leverde meteen een gloednieuw parcours op. Door de helse weersomstandigheden – felle wind, smeltende sneeuw en regen – was de omloop herschapen in een ware modderpoel.

Tim Merlier nam de beste start. Van der Poel en Van Aert volgden schouder aan schouder achter hem. Laurens Sweeck nam snel de koppositie over, terwijl Hermans ten val kwam en ook Van der Poel in zijn val betrok. Van Aert versnelde halfweg de eerste ronde, terwijl Van der Poel tevreden moest zijn met de tiende plaats. De Nederlander zette echter fors door en bij de passage aan de materiaalpost reed hij al in het zog van de wereldkampioen. Enkel Merlier kon het wiel van de Europese kampioen nog even bijhouden.

Toen Van Aert in de tweede ronde van fiets wisselde, sloot Van der Poel aan bij de wereldkampioen. De Nederlander reed daarna tweemaal in het lint en verloor zo de voeling met Van Aert. Merlier zag zijn kans schoon en reed op en over Mathieu van der Poel, die wat verderop het gezelschap kreeg van zijn oudere broer David.

Van Aert telde halfweg één minuut voorsprong op het trio Merlier, Mathieu en David van der Poel. Achter Van Aert zat de klad er duidelijk in en zo kon de eenzame leider zijn voorsprong op het achtervolgende drietal verder uitdiepen. Met nog drie ronden voor de boeg zonderde Mathieu van der Poel zich af van zijn broer en Merlier. Hermans volgde wat verderop en maakte zo jacht op de laatste podiumplaats. Die strijd voor de derde plaats werd fel betwist. David van der Poel sloeg in alle hevigheid tegen de vlakte en zag zo Hermans en Merlier van zich wegfietsen.

Van Aert kwam niet meer in de problemen, Mathieu van der Poel consolideerde zijn tweede plaats en Hermans pakte de laatste podiumplaats.

Van Aert volgt zichzelf op als winnaar in Bredene. Ook in 2014 was Van Aert er al eens de sterkste.

(Belga – Foto Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier