Wout Van Aert pakt eerste Belgische titel, Michael Vanthourenhout mist nipt het podium

Wout Van Aert veroverde zijn eerste driekleur. © BELGA

Wout Van Aert is in zijn geboortedorp Lille Belgisch kampioen veldrijden bij de profs geworden. Michael Vanthourenhout was de eerste West-Vlaming op een vierde plaats. Torhoutenaar Jens Vandekinderen werd 14de op zijn eerste BK bij de profs. Gianni Vermeersch moest na een val afgevoerd worden naar het ziekenhuis.

Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) heeft in Lille zijn eerste Belgische driekleur in het veldrijden veroverd. In zijn thuishaven finishte de 21-jarige topfavoriet na een snelle cross solo met een voorsprong van 23 seconden op Laurens Sweeck. Sven Nys werd op 32 seconden derde. Michael Vanthourenhout (4e) en Toon Aerts (5e) vervolledigden de top vijf.

Geen tiende Belgische titel dus voor Sven Nys, die in zijn laatste BK vrede moest nemen met een derde plaats. De Kannibaal van Baal blijft dus steken op negen Belgische titels, eentje minder dan recordhouder Roland Liboton, een streekgenoot van Nys. In de beginfase van de cross hield Nys wel stand in een achtkoppige kopgroep, met daarin alle favorieten. Na een langgerekte studieronde op het zand van de Lilse Bergen, plaatste Van Aert even voor halfweg cross een vernietigende versnelling. De rest van het pak moest meteen passen en reed toen al voor de ereplaatsen. Zelfs een stevige tuimelpartij kon Van Aert in Lille niet meer van de zege houden.

Voor Van Aert was het de eerste Belgische titel – bij de jeugd kon hij zich nooit tot Belgisch kampioen kronen – en een revanche na zijn deels mislukt BK van vorig jaar in Erpe-Mere, toen hij na pech op een derde plaats bleef steken en de tricolore trui aan Klaas Vantornout moest laten. Het is tevens zijn eerste belangrijke trui, na eerdere tweede plaatsen op het WK in het Tsjechische Tabor (2015) en het EK in het Nederlandse Huijbergen (2015).

Michael Vanthourenhout mist met een vierde plaats op een haar na het podium. Dieter Vanthourenhout begreep de ontgoocheling bij zijn jongere broer. “Als eerstejaars meteen op het podium van een BK staan, dat zou fantastisch geweest zijn, hé. Dus is het logisch dat hij met die vierde stek niet tevreden is. Over mijn eigen kampioenschap kan ik kort zijn: ik zat nooit echt in de race en liep voortdurend achter de feiten aan. Ik was niet slecht, maar het liep ook niet over.”

Jens Vandekinderen eindigde in zijn eerste BK bij de profs als 14de. “Een heel snel parcours en dus niet echt mijn ding”, wist de Torhoutenaar. “Ik heb mijn uiterste best gedaan, dat is het enige wat ik kon doen. Morgen start ik in Otegem. Vorig jaar was ik daar heel goed en werd ik 4de. Als ik nu top tien kan halen, zal ik tevreden zijn. De West-Vlaamse titel is te hoog gegrepen. Als Michael Vanthourenhout of Klaas Vantornout aan de start staan, ken ik mijn plaats.” (Belga/Tom Vandenbussche)