Wordt wereldkampioene keirin de IJzeren Briek van 2018?

Nicky Degrendele behaalde op 4 maart 2018 de wereldtitel keirin. (Foto Belga) © BELGA
Tom Vandenbussche

Vorige week donderdag vond in De Lekpot in Loppem de jurering van de IJzeren Briek voor dames plaats. Een jury van journalisten nam de West-Vlaamse dames onder de loep en net als bij hun mannelijke collega’s lijkt één naam boven de tegenstand uit te tornen: Nicky Degrendele, wereldkampioene keirin op de piste. Wordt zij de opvolgster van Ann-Sophie Duyck, de laureate van 2016 en 2017?

“Nicky Degrendele versloeg op het WK wel Kristina Vogel, dé sportvrouw van de voorbije jaren”

Neen, een hoera-jaar was 2018 niet voor het West-Vlaamse dameswielrennen. Ann-Sophie Duyck moet na één mindere campagne voor haar profcontract bij Sport Vlaanderen vrezen en de opkomende jeugd, voor wie enkele jaren geleden door onder meer deze krant een mooie toekomst voorspeld werd, zette niet de verhoopte stap vooruit. Gelukkig was er bij de nieuwelingen een Belgische titel op de weg voor Marith Vanhove. Er waren ook vier internationale medailles voor juniore Shari Bossuyt op de piste: brons op het WK puntenkoers en zilver op het EK omnium, scratch en afvalling. En er was Nicky Degrendele, die zich op het WK op de piste in Apeldoorn naar goud in de keirin sprintte. Onze jury van journalisten – Freddy De Geest (HNB), Hans Fruyt (HLN), Tom Vandenbussche (KW) en Michel Vanden Heede (HNB) – boog zich over de beste West-Vlaamse eliterensters van het voorbije jaar.

Nicky Degrendele

22 jaar, Varsenare. 1ste WK keirin, 1ste EK U23 keirin, 2de EK keirin, 2de EK U23 sprint

“Twee jaar geleden zat Nicky in een diepe put. Ze stond aan de rand van de ravijn, omdat haar trainer haar op duur en weerstand liet trainen. Maar dat kan ze niet. Zij heeft alleen snelheid en moet alleen dat wapen gebruiken.”

“In Apeldoorn was er gelukkig ook maar één Belgische deelneemster belangrijk voor bondscoach Pieters. Hij focuste zich alleen op Nicky, omdat hij wist dat Lotte Kopecky niet zou rijden. Jolien D’hoore had dan weer voor een te groot verzet gekozen. Met resultaat, want Nicky versloeg niemand minder dan Kristina Vogel, een levende legende op de piste. Dé sportvrouw van de voorbije jaren, die door een ongeluk intussen voor altijd verlamd is.”

Valerie Demey

24 jaar, Oostkamp. 2de BK weg, 12de Omloop HNB, 16de Gent-Wevelge, deelname EK weg & WK weg.

“Ze heeft dit jaar een stap gezet. In het Vlaamse werk kan ze zeker iets, maar op internationaal niveau met wat hoogteverschil komt ze niet echt in het stuk voor.”

Ann-Sophie Duyck

31 jaar, Hulste. 1ste BK tijdrit, 9de EK tijdrit, 28ste WK tijdrit.

“Geen enkele keer top acht op een internationaal kampioenschap, dus zal Ann-Sophie haar statuut van topsporter kwijt zijn. Of ze voor haar een uitzondering zullen maken? Zoiets kan alleen in België, dus waarom niet voor haar?”

“Al in april zei ze dat de winter niet zoals andere jaren was verlopen. Ze had te vaak in de kou getraind. Met gevolgen. Toeval of niet: de rest van haar ploeg was altijd ziek, waardoor Ann-Sophie altijd en overal moest invallen. Ze moest ook altijd in dienst van de ploeg (Cervélo-Biglia, red.) rijden en kon niet de ideale voorbereidende wedstrijden op het EK en WK tijdrijden afwerken. Doodjammer. Hopelijk stopt ze nu niet met koersen.”

Sarah Inghelbrecht

26 jaar, Stalhille. 4 regionale zeges (Oostduinkerke, Schellebelle, Sint-Maria-Lierde & Ruiselede).

“Je kunt er op regionaal vlak altijd en overal mee naar de oorlog. Ze won de Oost-Vlaanderen Ladies Cycling Trophy, een regelmatigheidsklassement met een mooie prijzenpot. Het is wel tekenend voor het dameswielrennen dat Sarah, die op kermiskoersen focust, genomineerd wordt.”

Saartje Vandenbroucke

22 jaar, Ardooie. 6de in rit Gracia-Orlova in Tsjechië, 10de BK weg, 13de Brabantse Pijl.

“Vorige winter dachten we op de piste: de Saartje van vroeger is terug. Alleen is ze even snel weer verdwenen. De ploegenachtervolging voor Tokio? Als je vijf dames voor vier plaatsen laat strijden, kan dat wel eens voor problemen zorgen… We zouden het jammer vinden als Saartje niet meer tot het viertal zou behoren. Ze kan wel iets, hé. We geven haar nog altijd het voordeel van de twijfel.”

Jesse Vandenbulcke

22 jaar, Geluwe/Gentbrugge. 2de Emptinne, 19de Ronde van België.

“Een groot talent bij de jeugd, maar daarna jong mama geworden en even gestopt. Maar ze is terug en dat zullen we geweten hebben. En liet ze zich recent ontvallen: ik ga zelf niet aan de bond vragen om in het pisteproject te worden opgenomen.”

Julie Van De Velde

25 jaar, Aartrijke. 2de Boezinge, 2de Ruiselede, 5de BK tijdrit, 6de en 9de in rit Tour de l’Ardèche, 8ste in rit Gracia-Orlova, 14de Ronde van België, 29ste La Course, 40ste WK weg.

“In de Tour de l’Ardèche liet ze mooie dingen zien, zodat er op dat WK-parcours iets van haar verwacht werd. Daar kwam ze er echter niet aan te pas. Ze koerst nog niet lang en geniet daardoor nog altijd het voordeel van de twijfel. Ze werkt ook deeltijds, dus zit er nog rek op.”

Fenna Vanhoutte

21 jaar, Wingene. 1ste PK op de weg, 1ste Mazenzele, 2de Berlare, 3de Wenduine.

“Ze heeft zeker talent, maar hebben we haar als juniore niet te veel de hemel ingeprezen? Fenna won vaak, maar deed dat altijd in vlakke wedstrijden. Nogmaals: de bond moet meer investeren in stages en koersen in de Ardennen.”

Eindconclusie

Genomineerden IJzeren Briek:

(in alfabetische volgorde) Nicky Degrendele, Valerie Demey, Ann-Sophie Duyck, Sarah Inghelbrecht, Julie Van De Velde.

Genomineerden Jongeren IJzeren Briek (U23): (in alfabetische volgorde) Nicky Degrendele, Saartje Vandenbroucke, Jesse Vandenbulcke.

De IJzeren Briek en Jongeren IJzeren Briek bij de dames worden bekendgemaakt op de uitreiking van WestSprint op 25 oktober in Schiervelde, Roeselare.