WK eliminator mountainbike 2019 komt naar Waregem

Het stadsbestuur met de organisator op de Zuidboulevard: Maria Polfliet, ex-wereldkampioen Fabrice Mels, organisator Kristof Bruyneel, Rik Soens, Kristof Chanterie, burgemeester Kurt Vanryckeghem, Philip Himpe en Jo Neirynck. (foto DJW)
Redactie KW

Dankzij Kristof Bruyneel, organisator van de City Mountainbike Challenge, wordt het wereldkampioenschap eliminator mountainbike op donderdag 15 augustus op en rond Zuidboulevard en Zuiderpromenade in Waregem georganiseerd. Hij kreeg daarvoor de toelating van de UCI. Tot vorig jaar vond dit WK nog in China plaats. Het gaat over een rit tegen de tijd, op een gesloten parcours van 493 meter met vijf hindernissen. Er nemen twintig landen aan deel, onder wie twee Belgische kandidaten voor de titel: Fabrice Mels en Jay Byttebier.

“Het WK Eliminator vond altijd in China plaats, in de maand november”, doet organisator Kristof Bruyneel zijn verhaal. “Voor de atleten een ambetante periode en eigenlijk ook niet te doen. Daarom was de UCI op zoek naar een andere organisator. Zelf zijn wij sinds vier jaar eigenaar van alle rechten van de UCI Cups Eliminator. En wij zijn momenteel met al onze evenementen present in twaalf verschillende landen in vier continenten. Dat alles zorgde ervoor dat de UCI bij ons terechtkwam voor het WK van donderdag 15 augustus. Wij hebben meteen toegehapt en zijn heel tevreden met de toelating die wij ervoor kregen. Meer nog: sinds een maand zijn wij eigenaar van de rechten van het WK eliminator voor een periode van vier jaar. Dat is dus ook mooi meegenomen en meteen ook een prachtige onderscheiding voor onze vereniging die is ontstaan uit de Waregemse MBT Club de Zewieties.”

Het is ook leuk dat er twee kandidaten voor de regenboogtrui aan de start komen die Belg zijn

Fabrice Mels. (foto Getty Images)
Fabrice Mels. (foto Getty Images)© Getty Images

Het tornooi voor de wereldtitel 2019 bestaat uit een voorronde om een selectie door te voeren onder het aantal deelnemers. Daarna volgen de achtste finales, kwartfinales, halve finales en de uiteindelijke finale, opgesplitst in de strijd om de titel plus tweede plaats enn de strijd voor brons plus de vierde plaats.

Belgische favorieten

“Het parcours op Zuidboulevard biedt vele mogelijkheden aan de bezoekers om de renners continu aan het werk te zien”, zegt Bruyneel. “Zij gaan ook letterlijk ondergronds, via de parking onder de Zuiderpromenade. De volledige wereldtop zal aanwezig zijn met onder andere de uittredende wereldkampioen en de Europese kampioen. Het is ook leuk dat er twee favorieten aan de start komen die Belg zijn en in deze discipline al aardige resultaten hebben behaald: Fabrice Mels, ex-wereldkampioen, en Jay Byttebier. Alleen al dankzij hun aanwezigheid hopen wij op ruime publieke belangstelling. Ook nog belangrijk om te vermelden, is dat wij geen toegangsprijs vragen. Alles is gratis mee te maken.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier