https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wim Vanneste uit Moorsele is matrassenman Jumbo-Visma tijdens Ronde van Italië

Wim Vanneste kwam per toeval bij het team van Jumbo Visma terecht. (gf)
Wim Vanneste kwam per toeval bij het team van Jumbo Visma terecht. (gf)
Stefaan Lernout

Als matrassenman bij Jumbo-Visma draait Wim Vanneste gedurende drie weken mee in het Giro-circus. De hotels volgen elkaar snel op, het zijn dus drukke tijden daar in Italië. Je hoort hem echter niet klagen, hij leeft mee met de vreugde en ontgoochelingen van de renners.

Je zal hem moeilijk kunnen spotten langs de wegen van de Giro maar hij is er wel degelijk. Wim Vanneste ondersteunt wielerploeg Jumbo-Visma als matrassenman. Matrassenman Wim?

“Of hoe je het ook wil noemen”, lacht Wim, die even voor ons tijd maakt tijdens de rustdag in de Italiaanse wielerronde. “Wat ik en mijn collega doen is de kamers klaarmaken voor de renners. Dat houdt onder meer de verhuis van de matrassen, de kussens en de bagage naar het volgende hotel in. Daar aangekomen alles afstoffen, uitpakken, de bedden opmaken en verder overal een handje toesteken waar het nodig is. We zijn zowat de loopjongens maar geloof me, we zitten niet veel met onze vingers te draaien.”

De wielerploeg Jumbo-Visma telt 30 personen in de Giro. De renners en ploegleiders, maar ook vier mechaniciens, zes verzorgers en dus ook twee matrassenmannen. Net zoals de rest van het team worden ze herhaaldelijk getest. Ze zitten in de bubbel van de renners en zijn onderworpen aan dezelfde strikte regels.

Veel van de koers zien ze niet, maar dat vindt Wim helemaal niet erg. “We leven tussen de renners, dat maakt het razend interessant.” zegt hij. “Ze appreciëren echt wat je voor hen doet. Je ziet ook wat de camera’s niet filmen. Hun ontgoocheling, zoals Groenenwegen gisteren die moest lossen en niet kon mee sprinten voor de zege. Pas wanneer hij in het hotel aankomt zie je dat hij er echt niet goed van is.”

In de lift met Evenepoel

“Vandaag zitten we in hetzelfde hotel als Team DSM en Deceuninck Quick-Step. Ik wil vandaag de lift nemen, de deur gaat open en wie staat daar? Evenepoel. Tja, dat is even schrikken, maar ik ben van nature niet op mijn mond gevallen. Dus zeg ik tegen hem in de lift: ‘Hoe gaat het met jou, je doet dat heel goed!’ ‘Ah, danku meneer’ antwoordt hij. Allez, dat is toch fenomenaal!”

Volgende week blijven de renners langere tijd in hetzelfde hotel, bijgevolg is er minder werk voor de matrassenmannen. Dan worden ze ingeschakeld tijdens de wedstrijd om onderweg klaar te staan met wielen en bidons. “Dat doe ik al een tijdje tijdens de voorjaarsklassiekers”, vervolgt Wim. “Maar deze Giro is mijn eerste grote ronde. Gedurende vele jaren reed ik mee met de motor tijdens de eendagswedstrijden, een heel seizoen lang. Daar ben ik toen mee gestopt. Het werd echt wel te druk. Maar als wielerliefhebber in hart en nieren kruipt het bloed kruipt waar het niet gaan kan zeker? Toen een vriend mij vroeg om mee te gaan met Jumbo Visma heb ik dan ook niet lang getwijfeld.”

Die Nederlandse mentaliteit valt hem niet tegen. Integendeel. “Je mag Nederlanders gerust van wederwoord dienen, ze zijn niet te beroerd om toe te geven dat je een punt hebt.”

En wie wint de Giro, Wim? “Da’s een moeilijke”, antwoordt de wielerkenner. “Als Belg hoop ik natuurlijk Evenepoel. Maar ik vrees dat het net dat jaartje te vroeg is. Alle klassementsrijders zullen nog wel eens een slechte dag hebben, de vraag is wie die het beste zal verteren? Mijn favoriet is Bernal.”

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.