Wim Feys uit Ardooie analyseert zijn renners bij EFC-L&R-Vulsteke uit regio Roeselare-Izegem-Tielt

© foto Bart
Stijn Moerman

Van de negen West-Vlamingen bij EFC-L&R-Vulsteke zijn er maar liefst vijf renners uit de regio Roeselare-Izegem-Tielt. Sportief verantwoordelijke en ploegleider Wim Feys uit Ardooie analyseerde zijn goudhaantjes tijdens de ploegvoorstelling op Velofollies in Kortrijk.

1. Louis Blouwe (derdejaars, Izegem)

“Louis heeft zich vorig seizoen als tweedejaars in bepaalde koersen toch al getoond. Zo greep hij bijvoorbeeld in de GP Color Code in Bassenge en in de interclub in Kemmel twee keer nipt naast de zege. Hij is een renner die alles kan en ook wil investeren in zijn carrière. Zo wou hij graag mee naar de Tour du Piémont Pyrénéen om bergop te rijden. Hij heeft er zich alvast prima ingezet om Mauri Vansevenant aan de eindzege te helpen. Als derdejaars staat hij voor een belangrijk seizoen, al is het nog niet van moeten. Hopelijk kan hij een regelmatig jaar afwerken. Hij kan als renner zowel de Vlaamse voorjaarskoersen als de Ardennenklassiekers aan én hij is niet traag aan de meet. Hij kan in iedere wedstrijd een mooie uitslag rijden. Hij wordt bovendien heel goed begeleid door zijn oom Johan Bruyneel. Ik verwacht wel iets van hem dit seizoen.”

2. Vito Braet (tweedejaars, Zwevezele)

“Als eerstejaars liet hij meteen mooie uitslagen noteren. Hij opende met een tweede plaats in Brussel-Opwijk, haalde de top tien in etappes van de Triptyque des Monts et Châteaux en Triptyque Ardennais, won een etappe in de Ronde van Vlaams-Brabant… Tot aan zijn sleutelbeenbreuk, die hij opliep in de Ronde van Oost-Vlaanderen eind augustus, was hij bezig aan een heel goed seizoen. Ik zie dat hij in de strandraces zijn goede vorm al teruggevonden heeft. Ik denk dat Vito dit seizoen een van de beste Belgische beloften wordt. Hij beschikt bovendien over een heel goede mentaliteit en doet altijd wat er van hem gevraagd wordt. Als hij gezond blijft, zie ik hem na dit seizoen de stap naar de profs zetten. Al is hij nog altijd maar 19 jaar, aangezien hij van november is. Misschien is een derde jaar bij de beloften beter? Als klassieke coureur kan hij goed tegen de klok rijden en heeft hij een goede sprint in de benen, maar hij moet soms nog wat meer durven wringen. Maar hij blijft rustig onder alles, een sterke eigenschap als coureur.”

3. Cériel Desal (derdejaars, Roeselare)

“De pechvogel van het voorbije seizoen. Hij heeft zich een paar keer kunnen tonen, maar werd constant afgeremd met knieproblemen. Als eerstejaars had hij getoond over heel wat potentieel en gedrevenheid te beschikken. Spijtig dat hij dat niet heeft kunnen bevestigen. Ik merk dat hij alvast enorm gedreven is om zich dit seizoen te bewijzen. We moeten hem wat afremmen en ervoor zorgen dat hij zich niet forceert. Positief is alvast dat zijn knie tijdens een stage in december geen last ondervond van de intensieve trainingen. Tijdens zijn pechseizoen was hij soms bang dat we boos op hem waren, maar hij moet niet bang zijn: we geloven voor de volle 100 procent in hem.”

4. Michiel Nuytten (eerstejaars, Ardooie)

“Ik volg hem al enkele jaren als dorpsgenoot. Hij kende een sterk eerste jaar als junior, maar bleef in het eerste deel van zijn tweede seizoen onder de radar. Al kende hij wel af en toe wat pech en liep hij ook een hersenschudding op. In augustus was hij opnieuw volledig fit en boekte hij dan vier zeges in acht dagen tijd. Zijn zevende plaats in de Keizer der Junioren gaf uiteindelijk de doorslag, want hij streed daar mee met de WK-mannen. Hij zal even moeten wennen aan onze professionele werking, maar hij is een ruwe bolster. Als landbouwerszoon is hij uit het goede hout gesneden en laten we hem in alle rust zijn weg zoeken bij de beloften.”

5. Alex Vandenbulcke (eerstejaars, Izegem)

“In tegenstelling tot Michiel heeft Alex vorig seizoen al heel wat internationale ervaring opgedaan. Een West-Vlaams toptalent die overal zijn plan kan trekken én durft te koersen. Hij kijkt alvast positief vooruit op het nieuwe seizoen. Afwachten hoe hij gaat presteren in zijn eerste jaar bij de beloften en hoe hij er mentaal mee zal omgaan moest hij zijn eigen verwachtingen niet kunnen inlossen. Bovendien zit hij ook nog met zijn studies. Maar hij heeft talent, hij won de voorbije drie jaar telkens WestSprint. We geven hem alle tijd om zijn weg te zoeken en zullen hem ook geregeld eens laten proeven van het grotere werk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier