https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Wim Deblaere leidt Omloop van het Houtland én WK in goede banen

Donderdag vindt tussen Middelkerke en Lichtervelde de Omloop van het Houtland plaats. © Foto Kurt
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Het zijn drukke tijden voor Wim Deblaere (56). De Lichterveldenaar is dezer dagen aan de slag op het WK wielrennen in Brugge en Leuven én organiseert tussendoor ook nog eens de Omloop van het Houtland, met aankomst in Lichtervelde.

Wim is een van de twaalf Belgen die door de Belgische wielerbond Belgian Cycling zijn aangeduid om de internationale wedstrijdjury bij te staan op het WK tijdrijden in Brugge en het WK op de weg in Leuven. Op het wereldkampioenschap tegen de klok is voor hem een bijzondere rol weggelegd: hij is vasthouder. “Dat betekent dat ik letterlijk de renners moet vasthouden aan de start van de tijdrit. Om te vermijden dat ze omver vallen, maar vooral om te zorgen dat ze op precies het juiste moment uit de startblokken schieten.”

Helaas: het was niet toegestaan om Remco Evenepoel of Wout van Aert een extra duwtje te geven richting de wereldtitel.

Omloop van het Houtland

Opvallend: tussen de WK’s in verschillende categorieën door, reist Wim donderdag snel even naar Lichtervelde om er de Omloop van het Houtland in goede banen te leiden. “Gelukkig is er net die dag niks te doen op het WK”, lacht hij. “Ik heb toestemming gekregen om het WK op woensdagavond te verlaten en op donderdagavond terug te keren, want ik logeer de hele tijd in Brugge en Leuven.”

Drie World Tour-ploegen staan aan de start van de koers die start in Middelkerke en aankomt in Lichtervelde. “En ook Alpecin-Fenix is erbij, met wellicht Tim Merlier. Maar ook Jonas Rickaert, die sinds kort met café Wolf een supporterslokaal heeft in Lichtervelde, doet mee.”

Het is duidelijk: Wim beleeft drukke dagen. “Maar ik kon deze kans om het WK mee te maken niet laten liggen. Bovendien sta ik er gelukkig niet alleen voor.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.