Wilfried Decaesteker, de bezieler van het Westhoekcriterium

Het is een publiek geheim dat het voortbestaan van het Westhoekcriterium afhangt van één man: Wilfried Decaesteker. “Met zowat 500 euro heb je genoeg om een Westhoekkoers op het getouw te zetten, maar ik denk dat de mentaliteit van de mensen veranderd is. Ze zijn veeleisender geworden.”

Wilfried Decaesteker is de voorzitter van het bestuur van het Westhoekcriterium, dat voorts bestaat uit ondervoorzitter Tommy Vanhoucke, secretaris Tania Decaesteker, commissarissen Hanne Delanote, Jasmine Rooryck, Andy Schacht en Ward Soenen. (Foto MP) © MICHAEL DEPESTELE

Deze 71-jarige Roesbruggenaar haalt de broodnodige sponsoring binnen, verzamelt de naturaprijzen verbonden aan de diverse klassementen en de tombola én probeert organisatoren, renners en signaalgevers aan te werven. Alleen het ‘computerwerk’ en het opmaken van de uitslagen geeft hij in handen van een zestal medewerkende bestuursleden. “Tot twaalf jaar geleden telde onze koerskalender telkens 44 tot 48 wedstrijden. Maar om diverse onbegrijpelijke redenen werd dat aantal vanaf 2009 meer dan gehalveerd. Vorig jaar moesten we zelfs met 15 koersen genoegen nemen. Niet dat het organiseren ineens een stuk duurder geworden was. Helemaal niet. Met ongeveer 500 euro heb je genoeg om een Westhoekkoers op het getouw te zetten. Ik denk dat de mentaliteit van de mensen veranderd is. Ze zijn veeleisender geworden. En de ‘oude’ inrichters uit de vele kermisvierende Westhoekgemeenten zijn inmiddels verdwenen.”

20 deelnemers

“Sommige organisatoren haken af omdat we te weinig deelnemers hebben. Akkoord, je kan ons peloton niet vergelijken met dat van de nieuwelingen of juniores. Maar in de jaren 80-90 van de vorige eeuw waren er ook veel edities met een gemiddelde van 20-24 deelnemers. Geen haan die ernaar kraaide. Het aantal koersen bleef ongewijzigd rond de 40 eenheden schommelen. Nu schreeuwen er veel moord en brand als we slechts 20 vertrekkers hebben.”

“We mogen natuurlijk niet alle organisatoren over dezelfde kam scheren. Er zijn immers ook nog trouwe clubs die al tientallen jaren inrichten. Ik denk in de eerste plaats aan Paul Carbon die met WKS nog steeds elk jaar voor vier koersen in Krombeke zorgt! Ook aan Eric Verbeure uit Houthulst en aan het comité van Gyverinkhove, waar het in 1955 allemaal begon.”

“Organisatoren haken af, omdat we te weinig deelnemers hebben”

“Een magere troost is het feit dat ook het aantal wedstrijden van Cycling Vlaanderen – nochtans met veel deelnemers – gedaald is.”

“Om ons aantal op te trekken, werd er geopperd om ook de tweedejaarsjuniores te laten starten, maar dat idee verdween al gauw in de prullenmand. Het zou oneerlijk zijn om 15-jarigen te laten koersen tegen 18-jarigen”, vervolgt voorzitter Decaesteker, die voor zijn 30 jaar inzet voor het WHC de stedelijke prijs voor sportverdienste in ontvangst mocht nemen.

Erelijst

“Heel wat latere profs hebben kortstondig of een volledig seizoen in het Westhoekcriterium gereden. De belangrijkste eindlaureaat is natuurlijk Freddy Maertens, maar ook Noël Vantyghem, Edwin Bafcop en Robert Legein bemachtigden de eindzege. Ook Michel Pollentier, Leif Hoste, Luc Delefortrie, Alain Desaever, Wim Myngheer, Marc Maertens en Gino Ligneel maakten hun debuut in het WHC van stichter André Vandecasteele.

Dames

In 1997 verscheen het eerste meisje (Lindsay Capoen) in de Westhoekcompetitie. Sindsdien slaagden zowel Hanne als Bonnie Delanote erin om driemaal de eindzege van het damesklassement te behalen. Dit jaar kan Cara Worm zichzelf opvolgen op de erelijst. (Gilbert Vandromme)

Kalender Westhoekcriterium 2018

15/4: Roesbrugge. 29/4: Proven. 21/5: Adinkerke. 27/5: Krombeke. 3/6: Adinkerke. 10/6: St.-Jan-ter-Biezen (BK). 23/6: Krombeke. 30/6: Krombeke. 29/6: Krombeke. 26/8: Vlamertinge. 31/8: Gyverinkhove. 8/9: Beveren-aan-den-IJzer. 19/9: Houthulst.

Nog kandidaat-organisatoren?

Wulpen heeft nog geen datum vastgelegd. Wie een koers van het WHC wil organiseren, neemt contact op met Wilfried Decaesteker via het nummer 057 30 09 59.

Kalender Westhoekcriterium 2018

15/4: Roesbrugge. 29/4: Proven. 21/5: Adinkerke. 27/5: Krombeke. 3/6: Adinkerke. 10/6: St.-Jan-ter-Biezen (BK). 23/6: Krombeke. 30/6: Krombeke. 29/6: Krombeke. 26/8: Vlamertinge. 31/8: Gyverinkhove. 8/9: Beveren-aan-den-IJzer. 19/9: Houthulst.

Nog kandidaat-organisatoren?

Wulpen heeft nog geen datum vastgelegd. Wie een koers van het WHC wil organiseren, neemt contact op met Wilfried Decaesteker via het nummer 057 30 09 59.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.