Wielrenner Daan Myngheer (22) vecht nog steeds voor zijn leven

© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Daan Myngheer (22) ligt momenteel in een coma, nadat de renner van Roubaix-Lille Métropole zaterdag een hartstilstand kreeg tijdens de ochtendetappe van het Internationaal Wegcriterium. Hij vecht nog steeds voor zijn leven.

De renner uit Hooglede werd onwel in de slotfase van de wedstrijd. Meteen werd duidelijk dat het ernstig was. “Hij was helemaal niet goed”, zei ploegmaat Louis Verhelst, die aanwezig was tijdens de koers en afstapte wegens een knieblessure. “Het ging om een hartstilstand, hij is gereanimeerd en ligt momenteel in het ziekenhuis.”

Wielrenner Daan Myngheer (22) vecht nog steeds voor zijn leven
© BELGA

Buiten levensgevaar

In tegenstelling tot eerdere berichten is de wielrenner nog niet buiten levensgevaar. Dat bevestigt Daniel Verbrackel, manager en ploegleider van Roubaix-Lille Métropole, zaterdag. “Zijn toestand is ernstig, zeer ernstig.” Hij is de ploegleider die aanwezig is in het Internationaal Wegcriterium en het hele voorval zag gebeuren. “Daan voelde zich niet goed”, aldus Verbrackel. “Hij kon niet goed ademen, zette zich langs de kant en transpireerde hevig. Meteen zag de wedstrijdarts dat het ernstig was. We moeten de organisatie danken voor hun snelle optreden, zij hebben de situatie goed ingeschat. Daan is bij bewustzijn in de ambulance gestapt.” Eens in de ambulance kreeg hij een hartaanval. “Zijn toestand is daar verslechterd”, bevestigt Verbrackel. “Hij kreeg daar die hartaanval, zijn hart stond verschillende minuten stil. In de ambulance zijn ze bijna een uur bezig geweest om hem stabiel te krijgen. Daarna is hij naar het ziekenhuis gebracht.”

Daar bleef hij niet lang en werd hij naar een ander, groter ziekenhuis in Ajaccio gebracht. “Hij verblijft nu daar en ligt in een coma. Zijn situatie wordt van heel dichtbij gevolgd, maar het is ernstig, zeer ernstig. Gelukkig is zijn medische situatie niet verslechterd in het ziekenhuis, maar hij is wel nog in levensgevaar.”

Al hartproblemen

Bij VTM Nieuws vertelde zijn coach Kristof De Kegel dat er in het verleden ook al problemen met het hart werden vastgesteld, maar dat Daan Myngheer wel alle testen had ondergaan en werd goedgekeurd om aan topsport te doen. “Ik wist niet dat hij in het verleden al problemen heeft gehad”, aldus Verbrackel. “Nu goed, hij heeft alle testen ondergaan, er stelde zich geen probleem. Hij mocht aan professioneel wielrennen doen. We zijn allemaal in shock door dit gebeuren. Daan is een ongelooflijk sympathieke jongen, ligt goed in de ploeg. We denken allemaal aan hem. Zijn ouders zijn verwittigd, ze komen zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Ik verwacht dat ze zondagochtend zullen arriveren. Daan ligt momenteel in een coma. Hij geeft tekenen van leven, maar hij is niet wakker. Het is afwachten. Ik weet niet wat onze ploegleider Michel Dernies heeft verteld, maar ik kan u formeel bevestigen dat Daan nog in levensgevaar is. Ik ben hier, Dernies niet. Ik wacht op zijn ouders en we hopen allemaal op het beste.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.