Wielerteam Ieper zet verder in op de jeugdopleiding

Stan Dewulf werd in 2013 eindwinnaar van WestSprint bij de nieuwelingen en deed dat als renner van Wielerteam Ieper. (Foto a-RN) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Het Wielerteam Ieper van voorzitter Bjorn Vermeersch heeft opnieuw een geslaagd seizoen achter de rug. Het team profileert zich als een familieploeg en wil jonge mensen vooral goesting doen krijgen om te koersen.

In 2010 richtte Bjorn Vermeersch samen met Johan Callemein Wielerteam Ieper op. De Ieperse ploeg profileert zich als een familieploeg. “De sfeer tussen de renners en de omkadering onderling was dit jaar opnieuw top. We zijn een enorm hechte groep”, aldus Bjorn Vermeersch. “Dit jaar hadden we 55 renners. Bij de aspiranten werd Jasper Dekien tweede op het PK tijdrijden. Hij maakt volgend seizoen de overstap naar de nieuwelingen. Ik ben benieuwd wat hij daar al kan. Bij de nieuwelingen behaalde Gerben Dewinter zowel op de weg als in het veld sterke prestaties. Ook Nathan Castelain behaalde een aantal mooie resultaten. Dat ondanks veel pech dus dat belooft voor bij de junioren.”

“Je zet plezier voorop en geeft iedere renner alle kansen”

“Ook in deze categorie hadden we dit seizoen een aantal sterkhouders. Sander Dekien behaalde een aantal dichte ereplaatsen en won het Westhoekcriterium. Matthew Deborggraeve toonde zich dan weer door zijn aanvallende rijstijl. Bij de beloftes en elite zonder contract hadden we dan weer sterke prestaties van Kenzié Boutté en Jeroen Huyser. Kenzie deed het dit seizoen wat kalmer aan, maar won toch maar knap in Wervik. Als voorzitter ben ik fier op al mijn renners. Bij deze wil iedereen bedanken voor hun inzet en resultaten.”

Stan en Harm

De ploeg wil jongeren spelenderwijs de sport leren ontdekken. Daarom organiseren ze in juni initiatiemomenten voor kinderen uit het lager en middelbaar. Met succes want acht renners sloten zich bij de ploeg aan om te beginnen koersen. “Qua kern zijn er wel enkele aanpassingen. Naast de renners die volledig nieuw zijn in de sport komen er drie bij. Tien renners over verschillende categorieën heen stoppen met koersen. Ook bij de omkadering zijn er een aantal wissels. Toch zal er niet veel veranderen aan onze werking. Plezier blijft centraal staan en dan volgen de resultaten wel. We beginnen ook bijna aan de opbouw naar volgend seizoen. In de winter organiseren we altijd groepstrainingen. Net voor het seizoen begint, gaan we dan nog eens op stage naar de Vlaamse Ardennen.”

Wielerteam Ieper zet verder in op de jeugdopleiding

Vanaf volgend seizoen zitten er zelfs twee ex-renners van de ploeg in het profpeloton. Harm Vanhoucke uit Aalbeke is als sinds juli prof bij Lotto-Soudal. Vanaf 1 januari krijgt hij het gezelschap van Stan Dewulf uit Stavele. Vanhoucke reed voor de ploeg in 2014. Dewulf tussen 2012 en 2013. “Aan beide renners heb ik goede herinneringen. Stan is nu nog altijd peter van de ploeg. Met hem heb ik nog heel vaak contact. Harm zie ik veel minder, maar als we elkaar zien, is het gesprek altijd hartelijk. Dat ze prof zijn geworden is volledig hun eigen verdienste. Wij gaan nooit pretenderen dat het dankzij ons is. Wel merkte je gewoon toen al dat ze net iets anders waren dan de meeste renners. Enorm gefocust en gedreven. Je merkte onmiddellijk dat ze talent hadden.”

Filosofie van de ploeg

“Stan begon op het einde van 2012 er volledig door te komen. In 2013 was hij de beste Belgische nieuweling en reed hij de pannen van het dak. Harm kwam na een moeilijke periode in 2014 voor ons rijden. In de klimkoersen toonde hij onmiddellijk zijn kunnen. Voor een kleine ploeg als de onze is het fijn om een kleine rol gespeeld te hebben in hun ontwikkeling. Zo bewijzen we onze filosofie van de ploeg: Je zet plezier voorop en geeft iedere renner alle kansen. Talentvolle renners zullen wel altijd hun weg vinden naar de top”, weet de voorzitter zeker. (Simon Dekaezemaker)