Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen wil het zegepad blijven bewandelen

Het bestuur van het succesvolle WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen met v.l.n.r.: Xavier Decock, Luc Courtens, Conny Verbinnen en Antoon Decock. © foto WO
Redactie KW

Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen wordt weer een te duchten zegekaper bij de eliterenners zonder contract. West-Vlaams kampioen en veelwinnaar Jens Vandenbogaerde krijgt dit jaar met Kenny Constant en de Oost-Vlaamse ex-prof Niels De Rooze twee toppers naast zich.

Terugblikken op het voorbije seizoen was niet gemakkelijk voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen. Op dinsdag 18 juni overleed immers eliterenner zonder contract Joren Touquet. “Het was een zwart jaar voor onze club. We zullen onze geliefde renner nooit vergeten”, zei sportief manager Luc Courtens tijdens de ploegvoorstelling in Salons Cortina in Wevelgem.

Louter sportief werd het wel weer een superseizoen voor de manschappen van ploegleider Rik Roose. Ze boekten maar liefst 105 zeges, waarvan 36 bij de elite zonder contract en 69 bij de masters. Jens Vandenbogaerde was met zijn 20 triomfen opnieuw een van de beste eliterenners zonder contract in België. De Nieuwkerkenaar kroonde zich bovendien voor de vierde keer op rij tot West-Vlaams kampioen.

Vandenbogaerde zal dit jaar zo mogelijk nog beter omringd zijn. Oost-Vlaming Niels De Rooze is een man die het klappen van de zweep kent. De voorbije jaren schreef hij meerdere profwedstrijden op zijn naam. Ook Kenny Constant, die overkomt van Gaverzicht-Be Okay, is zonder meer een versterking. Vorig seizoen won de Ichtegemnaar negen wedstrijden en behaalde hij een pak podiumplaatsen. Samen met zijn trainingsmaat Ciske Aneca uit Ruddervoorde wil hij zijn meerwaarde bewijzen voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen.

Kenny Constant komt thuis

“Het voelt als thuiskomen voor mij”, geeft Kenny Constant aan. “Ik heb een goede band met Jens Vandenbogaerde en de ploegleiding van Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen was er altijd als eerste bij om mij te feliciteren bij een overwinning. Het zal zeker klikken. Dat we met heel wat winnaarstypes samenzitten, vormt geen probleem. Als er zich ooit een akkefietje voordoet, zullen we dat meteen uitpraten.”

Opvallend is dat het team van Luc Courtens ook volop geïnvesteerd heeft in beloften. Onder meer Laurens Vandaele (Hooglede), Mathieu Vansteenkiste (Oostende), Lukas Buijsse (Lichtervelde) en Sander Dekien (De Panne) versterken de formatie. Met Oost-Vlaming Michael Steyaert werd overigens al een eerste keer gescoord. De nieuwkomer schreef begin januari zowaar de Zesdaagse van Rotterdam voor beloften op zijn naam.

Daphné Acke: “Geen idee hoe hoog ik lat mag leggen bij elite”

Daphné Acke.
Daphné Acke.© foto WO

Daphné Acke (26) waagt dit seizoen weer haar kans bij de elite. “Mijn nationale titel bij de nevenbond Landelijke Wieler Unie gaf me een boost”, vertelt de hardrijdster uit Moorsele. “Ik koerste onafgebroken van mijn 12de tot mijn eerste seizoen bij de elite. Daarna ben ik gedurende enkele jaren gestopt. Mijn sport was niet meer te combineren met mijn job in de horeca. Maar na verloop van tijd kreeg ik weer zin om te koersen. De voorbije twee seizoenen kwam ik uit bij de nevenbonden. In Kortemark kroonde ik me tot Belgisch kampioene bij de Landelijke Wieler Unie (LWU). Het was een lastige wedstrijd in echt hondenweer. Door de wind en regen dunden de gelederen uit. Ik opteerde constant voor de aanval en het viel eigenlijk nooit stil. Zo’n scenario is in mijn voordeel. Ik heb gewoonweg een harde koers nodig om kans te maken. In een sprint met elf of twaalf toonde ik me de snelste. Vorig jaar werd ik ook West-Vlaams kampioene. Maar ik besef dat het niveau bij de eliterensters een stuk hoger ligt dan bij de nevenbonden. Er zakken veel toppers af naar het regionale circuit. Ik heb dan ook geen idee hoe hoog ik de lat mag leggen.”

“Vorig jaar was ik postbode, maar die job was niets voor mij. Ik roer liever in de potten. Intussen ben ik als kok aan de slag bij een traiteur. Mijn baas houdt rekening met mij. Ik kan zeker voldoende trainen. Momenteel voel ik me goed. Vorig jaar onderging ik nog een operatie aan de knie, maar ondertussen voel ik niets meer. De voorbereiding op het nieuwe seizoen verloopt dus vlot”, besluit Daphné Acke.

Jonas Wyffels: “Gestaag vooruitgang blijven boeken”

Jonas Wyffels.
Jonas Wyffels.© foto WO

Jonas Wyffels (22) is op en top gemotiveerd. “Ik wil beter doen dan vorig seizoen, toen ik werd afgeremd door een arbeidsongeval”, zegt de belofte. “Ik kwam met mijn hand in een machine terecht, waardoor ik wekenlang langs de kant stond. Ik maakte de fout om mee te gaan op stage en te intensief te hervatten, waardoor ik overtraind raakte. Het resultaat was dat ik geen regelmaat in mijn prestaties kon leggen. Na een goede wedstrijd volgde altijd een mindere verrichting. Pas op het einde van het seizoen begon het weer echt los te lopen.”

“Dit keer zit het wel snor met mijn voorbereiding. Ik werk al een vijftal jaar samen met trainer Piet Van Bastelaere. Over zijn aanpak ben ik heel tevreden. Mijn bedoeling is om een degelijke start te nemen en gestaag vooruitgang te boeken. Ik wil enkel interclubs voor beloften afwerken. Hopelijk kan ik daar eens met een sprekend resultaat uitpakken”, aldus de machine-operator bij Bekaert in Zwevegem. “Mijn shift loopt van 7 tot 15.45 uur. Even na 16 uur kan ik dus op de fiets springen. In de winterperiode wissel ik de klassieke wegtraining af met rollen- en pistesessies. Vanaf april, mei hoop ik helemaal onder stoom te komen. Ik heb een voorkeur voor heuvelachtige omlopen. Vorig jaar presteerde ik sterk in de interclub voor beloften in Kemmel. Er werden waaiers gevormd. Ik heb liever een zware koers, want in een massasprint heb ik nu eenmaal niets te zoeken.”

“Het is mijn derde seizoen bij Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen. Er zit zeker nog rek op. Dit jaar wil ik een stap voorwaarts zetten.”

Gianni Bostoen: “Ik wil frisser aan het seizoen beginnen”

Gianni Bostoen.
Gianni Bostoen.© foto WO

Gianni Bostoen (25) blikt met bescheiden ambities vooruit op het nieuwe seizoen. “Wielrennen is en blijft een hobby”, stelt de Harelbeekse vrachtwagenchauffeur. “Mijn aanloop verloopt vlekkeloos. Ik ben nog niet ziek geweest. In vergelijking met vorig jaar heb ik wel iets minder getraind. Mijn bedoeling is om frisser aan het seizoen te kunnen beginnen. Mijn doelen liggen later op het jaar. Als ik werk, ben ik niet thuis. Het is niet altijd eenvoudig om me perfect voor te bereiden. Gelukkig kan ik mijn werk zelf een beetje regelen. Nu en dan kan ik tijdens de week een koers aansnijden.”

“Vorig jaar had ik er meer van verwacht. Mijn start was niet bijster goed. Dit jaar hoop ik tegen april een degelijk niveau te halen om daarna alsmaar beter te worden. Ik beperk me tot de kermiskoersen. Sinds ik eliterenner zonder contract ben, hoeven interclubs niet meer. Als jeugdrenner deed ik het niet onaardig. In 2012 boekte ik zelfs een overwinning, maar in mijn huidige categorie is het bijzonder moeilijk om te zegevieren. Vorig jaar werd ik wel vierde in Hulste. In die septemberwedstrijd presteer ik altijd goed. Voor mij is het zaak om gericht mijn koersen uit te kiezen. Ik piek vooral naar de zomer.”

“Ik heb wel nog nooit samengewerkt met een trainer. Ik ga sinds de aspirantencategorie op mijn gevoel af. Als het kan, zal ik mijn ploegmaats bijstaan. Met Jens Vandenbogaerde hebben we een veelwinnaar in de rangen. Hij zal er wel weer staan. En ook nieuwkomer Kenny Constant zal van zich laten spreken. Ik denk dat ons team meteen een vooraanstaande rol zal spelen.” (MVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier