Wielerhoogdag op de Kemmelberg

Redactie KW

Op paaszondag van volgend jaar, op zondag 27 maart, wordt de Kemmelberg nog meer dan andere jaren het kloppend hart van de wielerwedstrijd Gent-Wevelgem.

Nu Gent-Wevelgem eerder een overeenkomst sloot met ondermeer de organisatoren van de Ieperse Kattekoers zullen op één wedstrijddag liefst vier koersen (juniores, dames elite, U23 en elite) twee keer over de Kemmelberg rijden. De profs rijden zelfs de laatste keer de Kemmelberg op van aan het Franse kerkhof en nemen zo dus de steilste kant van de kasseienhelling. En dat is ook al weer van 1993 geleden. Toen won Mario Cipollini de koers.

De organisatie beseft ondertussen wel de zwaarte van de opdracht. “We verwachten bij mooi voorjaarsweer tegen de 5.000 wielerliefhebbers op de Kemmelberg en die zullen na de eerste doortocht van de profs natuurlijk naar de andere kant van de berg willen. We zullen stewards inzetten om dat vlekkeloos te laten verlopen en de wielerliefhebbers via het bestaande wandelpad de Lokerdreef naar de andere kant begeleiden. Verder richten we aan de voet van de Kemmelberg aan de voormalige gebouwen van de Alverman een fandorp in. Ook daar verwachten we heel veel volk. Niet iedereen moet dus naar de overkant van de berg om de wedstrijd van de profs een tweede keer te zien. Er staan in het fandorp grote schermen opgesteld en de renners passeren daar aan de Gremmerslinde ook nog eens voor ze naar Ieper en Wevelgem koersen”, vertel Lode Langedock. Tussen de twee beklimmingen van de Kemmelberg zal voldoende tijd zijn om zich te verplaatsen. “De renners maken dan immers de lus naar Ploegsteert om zo voorbij te fietsen aan het Memorial en het Interpretatiecentrum 14-18.”

Omwille van veiligheid wordt geen enkele keer de Kemmelberg afgedaald op de kasseien. Gent-Wevelgem ziet dit jaar de Casselberg uit de koers verdwijnen door een kleine carnavalsoptocht en een loopwedstrijd die dag in Cassel. De organisatie vervangt de Casselberg door drie hellingen in Frans-Vlaanderen op de grens met Westouter. Zo komt ook de scherpe korte kant van de Mont Noir in het parcours en de Vert Mont.

(MDN)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.