Wie volgt Edward Theuns op in 69ste editie Zwevezele Koers?

Edward Theuns rijdt dit jaar voor Team Sunweb, nadat hij vorig jaar in Zwevezele zijn laatste koers voor Trek-Segafredo won. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Wie volgt Edward Theuns op als winnaar in de 69ste editie van Zwevezele Koers, of de Sluitingsprijs. De wedstrijd kan wederom rekenen op een mooi deelnemersveld.

Onder meer Wanty-Groupe Gobert, Veranda’s Willems, Lotto-Soudal staan aan de start. “Iljo Keisse, Tim Declercq, Pieter Serry van Quick-Step staan zeker aan de start. Van Topsport Vlaanderen-Baloise komen Preben Vanhecke, Maxime Farazijn, Bert De Backer van Vital Concept. Ook het talent Jasper Philipsen (Hagens Berman Axeon, red.), Maurits Lammertink (Katusha, red.) en de winnaar van vorig jaar Edward Theuns, maar ook Louis Vervaeke en Laurens De Vreese, Boy van Poppel van Trek Segafredo.”

Kortom: mooie namen. Ook de ploegen blijven bereidwillig om op het einde van het seizoen de Sluitingsprijs West-Vlaanderen te betwisten in Zwevezele. “Er is zeker nog interesse, al is het een feit dat het elk jaar moeilijker wordt door de overvolle agenda. Zondag wordt Parijs-Tours traditioneel gereden, al hebben ze een parcourswijziging aangebracht, waardoor heel wat ploegen op vrijdag al vertrekken om te verkennen. Zo mislopen we toch enkele namen waarvan we zeker waren. Daardoor ondervonden we plots enkele moeilijkheden.”

Mikken op jeugd

Freddy Maertens won in Zwevezele ooit zijn eerste koers als beroepsrenner. Ook Tyler Farrar boekte er zijn eerste profzege. “Daar mikken we ook een beetje op: renners die aan het begin van hun carrière staan. Toen Lampaert hier in 2014 won voor Oliver Naesen, was dat zijn laatste zege in het shirt van Topsport Vlaanderen.”

“Bij de lokale renners kijken we onder meer naar Koolskampnaar Emiel Vermeulen. Voor die renners is het ook eens leuk om dicht bij huis te fietsen.”

Op het einde van het seizoen hebben de ploegen ook graag een parcours met brede wegen. Dat is het geval in en rond Zwevezele. “Sinds een zevental jaar is ons parcours onveranderd, maar we krijgen telkens goede commentaren omdat er constant op heel brede wegen gefietst wordt, maar ook dat het niet te vlak is. Er is nog een knikje naar de aankomst toe en om weg te rijden van Zwevezele loopt het ook lichtjes bergop. Er is altijd wel koers bij ons. Sommige renners moeten ook nog iets presteren naar het komende seizoen toe. De plaatsjes zijn dan ook heel duur geworden in het wielrennen. Zo merken we ook dat heel wat renners nog iets moeten bewijzen. Dat zorgt er ook voor dat er echt gekoerst wordt. En ze geven goede weersverwachtingen uit. Dat is ook mooi meegenomen.”

Aansluitend is er na de receptie om 20 uur nog een afterkoers party met optreden van een coverband en DJ Freaquency.

Profs in Zwevezele

Vrijdag 5 oktober 2018. Organisator: Koninklijk Sportcomité Zwevezele. Start om 13.30 uur, aankomst om 17.15 uur. Prijsdeling in Café Het Damberd. Parcours (153,5 km of 16 ronden): Koolskampstraat, Meiboomstraat, Kasteelstraat, Lichterveldestraat, Sprietstraat, Vannekenstraat, Ricksteenweg, Markt.