Zannata-Galloo Cycling Team Menen wil topclub van weleer worden

De junioren van CT Zannata Gallo Team. (foto VDB) © VDB
Redactie KW

Zannata-Galloo Cycling Team Menen onderging met de aanwerving van juniores-ploegleider Rik Devoogdt en een rist toppers een heuse gedaanteverwisseling.

“We gaan heel gedreven ons negentiende seizoen in. We willen weer een prominente rol spelen”, zegt voorzitter Franky Defever. “Onze jonge renners krijgen een professionele begeleiding. Met teambuilding, groepsverkenningen, trainingsschema’s op maat en een oefenkamp kunnen ze zich perfectioneren. Als club engageren we ons trouwens niet enkel op organisatorisch en technisch maar ook op pedagogisch vlak. We leren onze renners een attitude aan die hen ook ten goede komt in het dagelijkse leven.”

Juniorenkern

Zannata-Galloo Cycling Team Menen telt een pak talentrijke nieuwelingen en aspiranten, maar de juniorenkern, met onder meer de Izegemse nieuwkomer Alex Vandenbulcke, vormt het vlaggenschip. “De komst van Rik Devoogdt is ook op transfervlak al een meerwaarde gebleken voor onze ploeg. We zijn en blijven ambitieus, en willen weer een echte topclub worden”, vertelt Defever daarover.

Een professionele begeleiding als basis voor onze jonge renners

Rik Devoogdt is altijd al bijzonder succesvol geweest in het juniorespeloton. Eerst boekte hij bij het MEZ-team van Freddy Casteleyn in Snellegem een resem grote overwinningen. Nadien bleef hij ook met Avia Waasland/Van Moer Logistics Cycling Team de successen opstapelen.

Tandem Devoogdt-Mattan

Reeds in juni raakte het nieuws bekend dat Rik Devoogdt Zannata-Galloo Cycling Team Menen zou versterken. In zijn zog trokken meerdere renners, zoals Meulebekenaar Diel Vergote en de West-Vlaamse Limburger Milan Fretin, mee. Voorwaarde van Devoogdt was wel de komst van Koen Feys, die vorig jaar als ploegleider aan de slag was bij Meubelen Gaverzicht-Glascentra.

We zijn en blijven ambitieus en willen weer een echte topclub worden

Ex-kampioen Nico Mattan blijft bij Zannata-Galloo CT Menen. Samen met Devoogdt zal hij de juniores onder zijn hoede nemen. “We willen weer aanknopen met het succesrijke verleden van CT Menen. Tijdens de voorbereiding is al duidelijk geworden dat we over een sterk geheel beschikken”, klinkt het in koor.

Ook Koen Feys, Franky Folens, Bart Vermeersch en Franky Defever maken deel uit van de sportieve staf van Zannata-Galloo Cycling Team Menen, waarvoor onder meer Jens Debusschere, Maxime Vantomme, Pieter Serry en Tiesj Benoot ooit reden.

Mateo Vandamme (aspirant uit Menen): “Mijn trainingsarbeid opvoeren”

(foto Bart)
(foto Bart)© VDB

Laatstejaarsaspirant Mateo Vandamme wil dit seizoen zichzelf ontdekken. “Ik ga meer moeten trainen”, zegt de Menenaar. “Het is mijn derde seizoen in de koers. Via mijn neven Stan (neoprof bij Lotto-Soudal) en Gust Dewulf (junior bij Wielerteam Ieper) uit Stavele kreeg ik de smaak voor het wielrennen te pakken. Voordien was ik voetballer. Eerst speelde ik bij Toekomst Menen, nadien ging ik aan de slag bij Sporting Menen. Een vaste positie had ik niet. Ik deed het wel graag, maar een echt voetbaltalent was ik niet. Koers is meer mijn ding. Grote uitslagen kon ik nog niet boeken. Het waren seizoenen van vallen en opstaan. Dit jaar hoop ik zo vaak mogelijk mee te zijn met het peloton. En mits een goede dag moet ik al eens bij de eerste tien kunnen eindigen. Mijn voorbereiding verloopt in elk geval goed. Ik heb mijn conditie de voorbije weken voornamelijk onderhouden op de rollen. Het slechte weer was toch wel een beetje een spelbreker. Ik ben het best in de zomerperiode”, zegt de leerling van het VTI van Menen. “Ik hoop regelmatiger te presteren dan in het verleden. Een achtste plaats is tot nog toe mijn beste resultaat. Het is zaak van mijn trainingsarbeid op te voeren zodat ik mijn grenzen kan verleggen. Mijn studie slorpt me niet volledig op, er is dus voldoende tijd om me klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. Ik hoop meteen een degelijk niveau te halen. In de loop van het seizoen wil ik dan stap per stap naar mijn topvorm toegroeien.” (MVH)

Mathias Noreilde (junior uit Geluwe): “Nieuwe trainingsaanpak zal renderen”

(foto Bart)
(foto Bart)© VDB

Mathias Noreilde zal met vertrouwen aan de start van zijn eerste koers staan. “Dankzij mijn trainer Luc Wante voel ik me goed”, zegt de Geluwse eerstejaarsjunior. “Sinds deze winter werk ik samen met de Anzegemnaar (die onder meer de profs Sep Vanmarcke, Mathias De Witte en Arjen Livyns onder zijn hoede heeft, red.). Zijn aanpak is veel gerichter. Ik heb meer blokjes getraind. Met zijn goed uitgewerkte oefenschema’s zal ik veel scherper zijn in koers. Ik voel me alsmaar sterker worden. Dat belooft. Ik ben een renner die meteen goed is in de eerste maanden van het seizoen. In de zomerperiode heb ik het dan weer moeilijk, omdat ik niet zo goed tegen de warmte kan. Mijn najaar is dan meestal wel weer goed. In het verleden kon ik me op zowat alle soorten omlopen onderscheiden. Ik hou van de korte hellingen in de Vlaamse Ardennen. Op zo’n parcours ben ik het laatste jaar beter geworden. Langere beklimmingen kan ik ook aan. Vorig jaar heb ik enkele manches van de Topcompetitie in de Ardennen betwist. Dat viel best mee. Ik ga proberen om in de selectie van de voorjaarskoersen te geraken. Maar ik besef dat de concurrentie groot is. De tweedejaarsjunioren zijn gewoonweg sterker. Daar moet ik me bij neerleggen. Als ik naast een selectie grijp, zal ik dan ook niet ontgoocheld zijn. Het is belangrijk om te blijven vechten. Ooit krijg ik wel de kans om een topkoers te rijden. Ik wil mezelf nog niet onder druk zetten”, aldus Noreilde. (MVH)

Milan Vandamme (nieuweling uit Geluwe): “Proviciaal kampioenschap tijdrijden is doel”

(foto Bart)
(foto Bart)© VDB

Eerstejaarsnieuweling Milan Vandamme is net als Matteo Vandamme en Mathias Noreilde aangesloten bij Zannata-Galloo Cycling Team Menen. “Ik voel me hier thuis”, zegt de Geluwenaar. “Mijn opbouw verloopt vlot. Ik voel me een stuk sterker dan vorig seizoen. Dit keer lag de nadruk meer op lange duurtrainingen. Als ik nu drie uur in het zadel zit, ben ik nog altijd niet aan het einde van mijn krachten. Bedoeling is dat mijn verval in koers ook minder groot zal zijn dan vroeger. Met een betere uithouding zal ik sowieso frisser zijn op het einde van de wedstrijd. Dankzij mijn stevige basisconditie hoop ik een heel seizoen regelmatig te presteren. Ik zou graag aantreden in het grote werk. Mijn beste periode is de zomer. Ik heb wat koersritme nodig. Een echte voorjaarsrenner ben ik dan ook niet. Samenwerken met een trainer doe ik voorlopig nog niet. Mijn pa Jeroen, die zelf gekoerst heeft, stippelt mijn oefenschema’s uit. Zijn aanpak ligt me goed.” Vandamme, die als eerstejaarsaspirant drie keer won, last ook al tijdrittrainingen in. “Het provinciaal kampioenschapin Ruddervoorde in april is een doel”, verklapt de leerling van het VTI van Menen. “Vorig jaar was ik geselecteerd voor het Belgisch kampioenschap, maar het parcours in Vresse-sur-Semois was me niet op het lijf geschreven. Als ik regelmatig kan presteren en gestaag blijf groeien, zal ik tevreden zijn. Ik besef dat winnen als eerstejaars geen gemakkelijke opdracht wordt”, stelt Milan. (MVH)