Yentl Bekaert stoomt zich op Mallorca klaar voor zijn wegseizoen

Yentl Bekaert tijdens zijn laatste cross van de voorbije winter in Oostmalle. (foto Belga) © belga
Redactie KW

Na een crossseizoen met ups en downs is het nog even wachten vooraleer we Yentl Bekaert weer in competitie aan het werk zullen zien. Dat gebeurt pas op 12 mei met de Trofee Maarten Wynants in Helchteren. Al wil dat natuurlijk niet zeggen dat de 19-jarige veldrijder de afgelopen maanden heeft stilgezeten.

Het is toch met ietwat gemengde gevoelens dat Yentl Bekaert voor ons terugblikt op zijn veldritseizoen. Voor Nieuwjaar behaalde hij een paar heel mooie resultaten: een vijfde plaats in de Wereldbekercross van Koksijde, enkele podiumplaatsen, zijn zege op het PK in Tielt… Daarmee leek de Passendalenaar klaar voor de kampioenschappen, maar een val in de cross van Namen strooide serieus wat roet in het eten. “Over het eerste deel van mijn winter kan ik inderdaad niet klagen”, knikt Yentl. “Ik kende nochtans een moeilijke voorbereiding, maar leek er tijdens het seizoen wat door te komen. Het hoogtepunt werd de Wereldbekerwedstrijd van Koksijde. Ik moest vertrekken vanop de laatste rij, maar kon een heel pak renners inhalen en strandde uiteindelijk op de vijfde plaats.”

“Jammer genoeg kon ik die lijn niet doortrekken. In Namen (eind december, red.) kwam ik op de schuine kant zwaar ten val en liep ik een diepe snee in mijn knie op. Die moest in twee lagen gehecht worden, waardoor ik tien dagen mijn knie niet vlot kon plooien. Daarna ben ik nooit meer echt op niveau gekomen. Spijtig, maar ik onthoud vooral de uitschieters en neem die mee naar volgend seizoen”, blijft de Passendalenaar positief.

Ik hoop op een probleemloze zomer, zodat ik in mijn derde campagne bij de beloften in het veld een mooie stap kan zetten

Maar voor de renner van het Young Telenet Fidea CT weer het veld induikt, volgt natuurlijk eerst een interessant zomerprogramma. Momenteel verblijft de 19-jarige West-Vlaming nog met zijn ploegmaats in Mallorca om er een stevige basis te leggen voor de komende wegkoersen. “Het is hier best aangenaam trainen”, vertelt Yentl. “De stage is er vooral op gericht om ons klaar te stomen voor het wegseizoen. Veel duurtrainingen dus. We verblijven hier nog tot 7 mei en dan komen de eerste wedstrijden eraan. Het programma ziet er best aantrekkelijk uit: Helchteren, de Elfstedenronde, de Ronde van Luik, de Tour de Wallonie, tussendoor enkele kermiskoersen…”

Derde winter bij U23

“Die koersen dienen vooral als training voor het crossen, maar als je aan de start verschijnt, wil je uiteraard ook presteren. Ik hoop op een probleemloze zomer, zodat ik in mijn derde campagne bij de beloften in het veld een mooie stap kan zetten. Het doel is om enkele podiumplaatsen te behalen en erbij te zijn op de Wereldbekermanches én de kampioenschappen. Als derdejaars mogen de verwachtingen al eens wat hoger liggen”, toont de beloftevolle crosser zich ambitieus. (BVS)