Xander Rigole wil zich dubbel plooien voor thuispubliek

Redactie KW

Xander Rigole mikt zaterdag op een stevige prestatie in de afwachtingswedstrijd voor nieuwelingen in eigen Harelbeke. “Koersen voor mijn thuispubliek zorgt natuurlijk voor wat extra stress, maar excuses tellen niet. Ik wil zo lang mogelijk stand houden”, aldus de eerstejaars.

Rigole heeft afgelopen weekend vertrouwen getankt. “Zondag werd ik zevende in de manche van het Criterium van de Westhoek in Roesbrugge, bij Poperinge. Ik sta ook goed in het klassement. Zoiets doet deugd, temeer omdat het in enkele koersen niet echt wilde vlotten. Het ging een beetje op en af tijdens de eerste competitieweken.”

Progressie boeken

“Ik hoop dit jaar weer progressie te boeken”, zegt de renner van Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT. “Intussen ben ik al enkele seizoenen renner. Ik begon destijds als eerstejaarsaspirant. Ik heb veel over voor mijn sport. Hopelijk kan ik op termijn doorbreken.”

“Ik wil zo lang mogelijk goed in de koers stand houden. Excuses tellen niet”

Momenteel is de Harelbekenaar nog bezig met zichzelf te ontdekken als coureur. Ik weet nog niet welk type renner ik ben. Soms lukt het goed om beklimmingen te verteren, maar of ik een echte klimmer ben, is nog niet duidelijk. Ook op mijn spurtcapaciteiten heb ik nog geen goed zicht. Vroeger had ik het wat moeilijk in afdalingen en bochten. Intussen leg ik meer durf aan de dag. Dat aspect gaat in elk geval al een pak beter.”

Dat het snel zal gaan in de vlakke afwachtingswedstrijd van de juniores- en belofteninterclub in Harelbeke staat vast. “Ik voel me klaar om een degelijke prestatie neer te zetten in deze vluchtkoers”, zegt Rigole.

“Ik wil me voluit geven. Als het even kan, probeer ik me te tonen. Maar ik mag ook niet te veel verwachten van mijn thuiskoers. De concurrentie zal groot zijn. En ik moet ook kalm blijven. Mijn bedoeling is om zo lang mogelijk goed in koers te zitten”, benadrukt Rigole.”

Trainen in de bergzone

Rigole heeft zich alleszins grondig voorbereid op dit seizoen. Zo trok hij op stage naar Spanje. Ik doe al heel wat voor mijn sport. Op maandag ga ik losrijden. De zwaarste training doe ik op woensdag, dan zoek ik de bergzone op om eens goed door te trekken. Donderdag staat dan weer in het teken van losrijden. Dinsdag en vrijdag zijn mijn rustdagen. Het is belangrijk om op zaterdag of zondag fris aan de start van de wedstrijd te staan.”

“Klaar om voor het thuispubliek goed te presteren”

“Ik sta voor belangrijke maanden. Tegen juni wil ik mijn koersen bij de Wielerbond kunnen uitrijden. In de tweede seizoenshelft leg ik de lat nog wat hoger. Nu en dan moet er al een plaats bij de beste 20 inzitten. Op het einde van mijn campagne zou ik graag als eens top tien rijden. Ik wil me bewijzen, maar ik besef wel dat ik geen stappen mag overslaan”, aldus nog Rigole. (MVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.